Красен Кралев: За 10 години са натурализирани над 130 състезатели

Справедливото разпределение и контролираното изразходване на държавните средства в спорта ще бъдат приоритет и във втория мандат на Красен Кралев като министър на младежта и спорта. Той гарантира, че няма да прави никакви компромиси в това отношение.

„Справедливост – това е ключовата дума, която вълнува не само хората в спорта, но и всички българи. Нашата държава няма такъв ресурс за спорт, с какъвто разполагат развитите страни от Европейския съюз и Северна Америка. Но все пак средствата не са малко и всички българи трябва да бъдат убедени, че те ще се изразходват справедливо”, заяви Кралев по БНТ.

Той отново акцентира върху факта, че в предишния му мандат за пръв път държавата отделя средства за българския футбол. „Не може 80 000 души в България да се занимават с този спорт и ние да го подценяваме – коментира министърът. – Средствата, които сме отделили, отиват изцяло за детско-юношеския футбол. Всички искаме да имаме успехи и да печелим мачове, но няма как да ги постигнем, ако не обърнем внимание на детските школи. Вярвам, че това е ход в правилната посока.”

Основен приоритет на Министерството на младежта и спорта е и реконструкцията на стадионите, поставянето на осветление и нова тревна настилка на клубовете от Първа професионална лига.

Кралев говори за някои от последните български успехи на международната сцена. За победите на сестрите Габриела и Стефани Стоеви в бадминтона той каза: „Във федерацията се работи на изключително високо ниво. Тъй като има успехи, преразгледахме бюджета и подкрепихме бадминтона. Това е един от най-лесно достъпните спортове. На световно ниво не можем да се преборим с азиатците, но в Европа сме водеща сила. Сестри Стоеви заслужават уважение и дават добър пример на подрастващите.”

Силното представяне на българските борци и спечелените от тях шест медала на европейското първенство в Нови Сад е доказателство, че и в Българската федерация по борба се работи в правилната посока, заяви Красен Кралев. Според него борбата е не само най-успешния в исторически план български спорт, но е и натоварен с най-големи обществени очаквания.

„На последните Олимпийски игри представянето не беше на очакваното ниво и затова седнахме с ръководителите на федерацията да търсим решения – коментира министърът. "Те направиха много задълбочен анализ, няколко месеца работиха наистина къртовски, за да предложат програма за рестарт и реформи, която е изключително интересна. Програмата допадна на нашия екип и финансирането беше увеличено. Аз се радвам, че след промените има обнадеждаващо начало и очаквам приятни изненади от предстоящото световно първенство”, каза Кралев.

Натурализирането на новия европейски шампион Тарек Абдеслам е доказателство, че това е една успешна политика, убеден е министър Кралев. Той припомни, че всички държави привличат натурализирани спортисти, в което няма нищо лошо.

„Има много такива спортисти, които са печелили олимпийски и световни медали и са ни носили радост”, посочи министърът и в случая с Тарек Абдеслам благодари за съдействието на Министерството на правосъдието и на вицепрезидента Маргарита Попова.

”В последните 10 години са били натурализирани над 130 състезатели, от които само 30 имат по-сериозен принос за българския спорт. Ето защо занапред ще се залага повече на деца, юноши и младежи до 18-годишна възраст, които впоследствие могат да се включват в националните отбори. Конкретен пример са не само състезателите по борба, но и футболистите на „Лудогорец”, които могат да играят за България.

Красен Кралев определи като изключително неприятен случая с уличаването на щангистката Даяна Димитрова в употреба на фуросемид.

„Недопустимо е това да се случва. Водихме разговори по тази тема с президента на федерацията по вдигане на тежести Неделчо Колев. Тук става въпрос за подаване на сигнал конкретно за даден клуб и за дадени спортисти. Ние заставаме ясно и категорично срещу забранените субстанции. Федерацията има тежка раница с нарушения на гърба си и трябва да бъде още по-безкомпромисна. Недопустимо е да се случват такива неща и то с деца”, зави министърът.

Кралев изрази увереност, че Българската федерация ще спечели третото дело в Международния арбитражен съд срещу наложената глоба от Международната федерация.

„Мисля, че има субективен елемент в това наказание от страна на Международната федерация. Още повече, че само преди няколко дни нейният президент Тамаш Аян обави, че страни като Азербайджан, Русия, Турция, Беларус, Казахстан и Молдова, които са със съществен принос за развитието на щангите не трябва да търпят толкова строги допинг наказания. А ако говорим за принос за вдигането на тежести в света, България със сугурност е в топ 3”, обобщи той.

По въпроса с решението на Българската федерация по мотоциклетизъм да замрази дейността си заради липсата на държавно финансиране, министърът бе категоричен, че в целия свят това е комерсиален спорт.

„Не виждам защо на държавата трябва да се вменява отговорността върху неумението да се привличат средства. Няма как всички спортове да бъдат на държавната хранилка. Мотоциклетизмът и автомобилизмът са скъпи спортове. За последните 10 години над 20 милиона са отделени за инвестиране в мотоциклетизма. Не знам друг спорт да е бил толкова силно подкрепян”, каза Кралев.

С цел справедливо и контролирано разпределение на държавните средства в спорта се извършват постоянни проверки и ревизии на федерациите. Като лош пример Красен Кралев посочи Българската федерация по шахмат.

„Не мога да позволя да се харчат пари кой както си иска. – заяви министърът. – В шахмата има много сериозни конфликти между клубовете и това е от години. Аз заварих изключително неприятно положение с натрупана агресия, с клевети от двете страни. Тази федерация е типичен пример за това как не трябва да се случват нещата в българския спорт. Имат да връщат 380 000 лв., които с лихвите стават 476 000 лв.”

Сред задачите на Красен Кралев през втория му мандат е изграждането на нов научен център за спортна подготовка, за да може зад всеки добър спортист да стои щаб от специалисти - лекари, психолози, биохимици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България