Красивата Рая взе парламента

Снимка: Пламен Стоименов
Юристката от ГЕРБ Рая Назарян бе избрана за председател на 50-ото народно събрание по предложение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Депутатите все пак успяха да започнат работа по същество във втория ден, след като се събраха

Гласовете на ИТН и ДПС бяха достатъчни, за да се излъчи председател

Да се намери шанс за съставяне на мнозинство

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС стана председател на Народното събрание със 131 гласа “за”, 66 “против”, а 39 се въздържаха. Интересен бе вотът, разделен по групи - ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН подкрепиха кандидата на първата политическа сила, а коалицията ППДБ и новата партия  в парламента “Величие” се въздържаха.

“Надявам се всички да бъдат отговорни, защото ако не бъде избран председател, просто ще стане конституционна криза. И дори не можем да отидем пак на избори. За втори път Христо Иванов ми прави... Ние сме на избори. Колегите от ИТН имаха възможност да бъдат или смокинов лист, казвам го със съжаление. И мисля, че Слави Трифонов бе омерзен - те милиардите ги нямаха за нищо. Господин Петков пък каза, че ме съжалява, че съм го победил с 11%, но трябва да се пазаря с ИТН. Помните ли когато депутати излизаха и казваха, че им оказвам страхотен натиск в лаборатории, в офиси - колегите от ПП. Така че той определи технологията, в която той е участвал”, критичен бе преди началото на пленарното заседание и гласуването за Рая Назарян лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

След успешния избор на председател на парламента обаче благодари на Слави Трифонов: “Единственото, което трябва да направим, е да благодарим на Слави и ИТН, че поеха пасива. Тайно се надявах и затова изпратих Деница Сачева и Теменужка (Петкова - бел. ред.), за да направят този жест към  ППДБ. За съжаление те са се капсулирани”, каза Борисов. И посочи - ГЕРБ се фокусират единствено върху възможността за съставяне на правителство в първия мандат. Никакъв жест не може обаче да направи първата партия, подкрепяйки експертен кабинет с третия мандат, каквато идея малко по-късно оповести Слави Трифонов.

“Не можем да направим никакъв жест, защото такъв не е поискан. избирателите дадоха 11% разлика за ГЕРБ. Жеста го поисках от ППДБ”, посочи председателят на ГЕРБ.

Шоу. Така определи действията на ППДБ председателят на Движението за права и свободи Делян Пеевски.

“Тези хора вече си правят предизборната кампания. Не мога да проумея как се руши България пред очите ми. ППДБ не искам да ги коментирам вече. Това, което правят колегите в момента, е че рушим държавността и започваме да търсим отново “спасители”, каквито няма да дойдат. Призовавам колегите да излязат от транса, в който са и да бъдем отговорни към хората”.

Пеевски призова всички - да бъдат отговорни към хората и да не позволят “да подарим България на Путин”. Добави още - да се извърви цялата конституционна процедура с първия, втория и третия мандат, като при всичките би могло да се намери шанс за съставяне на мнозинство. Румен Радев даде да се разбере, че няма да оставя парламента да работи и идната седмица, а очакванията са, че най-късно на 2 август парламентът ще бъде разпуснат, за да може изборите да са не по-късно от 60 дни, като е според Конституция, или 2 октомври.

За експертен кабинет

 

Трифонов поиска третия мандат

 

Експертен кабинет с третия мандат поиска лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов.

ИТН няма да подкрепи опитите на ГЕРБ и ДПС да съставят кабинет с първия и втория проучвателен мандат. В това бе категоричен председателят на ИТН Слави Трифонов.

“Такава е ситуацията, че явно се налага да повтарям някои неща, защото има хора, журналисти и шарлатани, които нещо не разбират”, остро започва той изявлението си, по традиция не публично, а публикувано във фейсбук.

“ИТН няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ. Вторият мандат отива в ДПС. ИТН няма да подкрепи прaвителство с втория мандат на ДПС. И ако президентът даде третия мандат на ИТН, ИТН ще предложи експертно правителство, което ще свърши определени неща за определено време”, заяви Трифонов.

Ако другите партии в парламента не искат да се ходи на избори, ще подкрепят това правителство. И за да се случи всичко това, трябва да има работещ парламент с избран председател на парламента, категоричен бе той.

 Трифонов обясни, че всички интерпретации по темата за коалиция между ГЕРБ, ДПС и ИТН, “са или от хора, които не разбират, или от хора, които въобще не искат да има парламент и закони, или от хора, които им харесва да говорят глупости, или от шарлатани, които са лъжци, национални предатели, крадци и обикновени фалшификатори”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика