Красимир Велчев на среща с русофили: Някои объркват любовта към руския народ с политиката

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ и съпредседател на Групата за приятелство България - Русия в 44-то Народно събрание Красимир Велчев се срещна с приятели на руския народ по време на 14-я събор на русофилите край язовир Копринка. Там бе почетена и 140-годишнината от Епопеята на Шипка, съобщиха от партията.

„На този събор идват хора, които, когато се спомене дадена партия или даден политик, изпитват чувство на омраза към тях", посочи Красимир Велчев. „Аз обикновенно им казвам, че тук ни е събрала любовта. Това е чувството, което ни гради, което помага на хората, на държавите и на народите. Омразата носи само разруха“, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ. Според него е необходимо да се обърнем с любов и добри чуства към всички, които ни уважават, и които ние уважаваме.

„Съборът на русофилите е една прекрасна традиция, но през последните години при някои хора се забелязва объркване на любовта към руския народ с политиката", сподели Велчев. „Това са традиционни отношения, любов създавана от столетия. Една голяма част от тук присъстващите са хора учили като мен в Русия, други са работили в Русия, трети са създали семейства и деца".

На събора Старозагорският митрополит Киприан освети реплика на Самарското знаме, което бе подарено на Община Казанлък, в лицето на кмета Галина Стоянова.

„Приемам знамето от името на гражданите на община Казанлък с изключителна чест и достойнство, с много голяма отговорност, защото такива трябва да бъдат делата на русофилите и на всички представляващи националното движение. 2017 и 2018 година са белязани от знака на 140 години свобода", каза градоначалникът на Казанлък Галина Стоянова.

Тя изрази своята благодарност към НД „Русофили“ и припомни, че преди седмица на връх Шипка бе отбелязана 140-та годишнина от Шипченската епопея - заветната битка, в която се решава изходът на Освободителната война. „Има и друга заветна дата, малко извества, 8 януари 1878 година, когато руските освободители влизат в Казанлък, настаняват се и правят своя щаб в Папазовата къща, където в продължение на два месеца се изработва мирният договор, който по-късно се подписва на 3 март в Сан Стефано, припомни Стоянова. Тя подчерта, че има места като Шипка, Казанлък, Шейново, Плевен, които са знакови за нашата свобода.

„140 години са достатъчни, за да ни обединят в обичта и признателността към един народ, който направи тази свобода възможна", посочи кметът.

Сред официалните гости на събора край язовир „Копринка" бяха още и посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров, депутатите от ГЕРБ Емил Христов и Борис Кърчев, представители на различни институции и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика