Фандъкова: В бюджета на София сме заложили над 71 млн. лв. за образование

Деца от няколко дневни центъра бяха преобразени като хайдути и кукери

Официално: Павел Колев е новият изпълнителен директор на „Левски“

Гешев: Прецизирано е обвинението на Емилиян Гебрев за ръководител на ОПГ и за пране на пари Завод „Дунарит“ е придобит със средства от КТБ

Грипната ваканция в област Стара Загора се удължава

Стоичков: Вуцов беше човек с голям замах

10 областни управители се събраха за 20-годишнината на администрацията в Разград

Сивия Кардинал на синьото небе

Анонимен дарител остави 2000 лв. зад олтара на църква

Започват ремонти на жп-гарата в Нова Загора

В бивше начално училище ще помагат на болни деца и семействата им

Музеят „Етър” в Габрово стартира дарителска акция Кампанията е посветена на 55 години от откриването му

Откриха взривни вещества в дома на 39-годишен криминално проявен мъж във врачанското село Горно Пещене

Русия доставя на Сърбия 10 хеликоптера Белград ще получи седем Ми-35 и три Ми-17

Ломчанин хвана и пусна обратно в Дунав 20-килограма риба

Красимир Вълчев: Имаме над 90% съгласие какво трябва да се случи в образованието

Снимка: Архив

В системата на образованието имаме относителен консенсус. Имаме документи, които са приети от всички политически сили. Имаме над 90% общо съгласие по отношение на това, което трябва да правим.

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по БНР. По думите му, има и спорове по отделни теми, но повечето от дебатите са ползотворни, включително този по Истанбулската конвенция.
„Близо 22 хил. деца сме успели допълнително да включим в образователната система. Имаме отпаднали, вторично, около 1200 деца. Отделно от това имаме отпадане, което е всяка година. Но координираните усилия на институциите са без алтернатива. Смея да твърдя, че те в момента дават този резултат“.

Възпитанието е много важна част от образованието, но като че ли е подценена през последните години, каза министър Вълчев. В тази връзка той подчерта, че се предвижда възпитанието да бъде една от основните ни теми в следващата една година.

„Ще разработим стратегия за възпитателната работа. Това ще бъде документ, който ще съдържа политики, предложения за политики и дейности по отношение на подобряването на възпитателната работа. Ще използваме този документ и за това да проведем разговор за това какво искаме, как да възпитаваме децата си. Аз като родител искам от образователната система детето ми освен да получи максимума на образователните си възможности, но и системата да го направи добър човек, дори с цената на повече дисциплина и рестрикции. Трябва да възпитаваме децата в толерантност, уважение, дисциплина, трудолюбие. Всичко това се опитваме да го вплетем в учебните програми“, каза министър Вълчев.

Той добави, че е важно как ще бъдат подготвени учителите: „Ще използваме възможността да разменим добри практики между образователните институции. Възпитанието трябва да бъде във всеки час, в отношението на учителя към ученика. Много е важно ние да подготвим добрите учители, да имаме добрите мотивирани учители, за да възпитат децата ни“.

Просветният министър прогнозира, че ще има голям недостиг на работна сила във всички сфери на обществения и икономическия живот: „Тези, които ще навлязат в работната сила са малко над 60% от тези, които предстои да навлязат в пенсионна възраст. Критично важно е в образователната система да преодолеем този недостиг“.

Вълчев добави, че недостигът на учители е налице в много страни. Младите хора са много по-малко склонни да се включат в професии, които са по-предсказуеми и еднообразни, каза той и добави, че все повече учителската професия ще разчита и на хора, които няма да работят по 40 години в образователната система. След 10-15 години ще имаме най-голям недостиг, смята министърът. По думите му е много важно да има политически консенсус да се поддържа учителската заплата над средната за страната.

Образователната система трябва да бъде по-силна, по-динамична, трябва да е по-модерна и в същото време и консервативна, категоричен бе Красимир Вълчев. За това трябва се осъвременят учебните програми и да се инвестира в учители. По думите му учебният материал и методите на преподаване трябва да бъдат такива, че в по-голяма степен да направят образованието привлекателно. В същото време доброто училище трябва да ангажира децата, добави той:

„Променяме учебните програми. Съотношението между учебен материал и упражнения, в това число упражнения, свързани с технически средства, игри, се променя – става 60 на 40. В последните години разширяваме дейностите по интереси. Тази политика трябва да стане устойчива. Планираме в следващия бюджет да предвидим средства за това. Опитваме се да отворим образователните институции за партньорства с максимален брой институции – както културни, така и работодатели. Децата да посетят предприятие, да видят как се случва един процес в реалния сектор, за да ги мотивираме в по-голяма степен да се включат в професионалното образование“.

Просветният министър отбеляза, че тази година няма да има промени в организацията на матурите.

Красимир Вълчев подчерта отново, че Истанбуската конвенция в сегашния й вариант не налага промяна в учебните програми.

По отношение на множеството политически скандали в последно време, Красимир Вълчев изказа мнение: „До известна степен са усилени тези скандали с цел да се създаде цялостен дестабилизационен фон.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.