Красимир Вълчев: Необходими са по-строги санкции за родители, които не пускат децата на училище

Снимка: Архив

Необходими са по-строги санкции при отпускането на социални помощи на родители, които не изпращат децата си на училище, но липсват достатъчно инструменти за принуда. Тази позиция изрази образователният министър Красимир Вълчев по БНТ.

"Има проблем с безотговорните родители, които не осигуряват правото на обучение на децата си, заради което се въвеждат по-строги наказания", заяви министърът на образованието. Ще бъдат засегнати и други помощи като еднократната помощ за първокласник, например.

"Необходими са ни по-големи санкции, но е важно да се каже, че не се спира помощта за детето, а се пренасочва към училището", уточни Вълчев. Така ще се осигури, че паричната помощ ще отиде за образованието на детето, като с нея ще се закупуват образователни изделия, дрехи или обувки, поясни министърът.

Затяга се и контролът над издаването на фалшиви медицински бележки, като вече има глобен за това лекар.

"Има множество сегрегирани училища с предимно деца от ромски произход, където проблемните ученици са много. В такива „обособени квартали“ държавата трябва да се намеси с работа на терен, като с това ще се заемат учители, социални работници, полиция", обясни министърът. Учителите ще бъдат допълнително обучени и допълнително платени за това.

"Липсват инструменти за принуда. Не можем да накараме родителите с много способи да осигурят образование на децата си, което е тяхно задължение", каза Вълчев.

Диагнозата за липса на кадри по математически и природни науки е правилна, но е твърде рано за въвеждането на задължителна матура по математика, каквато е идеята на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Идеята обаче си струва да се обсъди, коментира още министърът.

Има участие на бизнеса в образованието, но това трябва да се разшири, категоричен е Даниел Вълчев. Строителните и техническите сектори работят добре, като предлагат практики, участват в настоятелства, като има и някои, които даряват средства на висши училища, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България