Красимир Вълчев: Отваряме детските градини най-късно на 21 декември, училищата на 4 януари

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Снимка: Денислав Стойчев

Детските градини ще отворят най-късно до 21 декември, а учениците ще се върнат в клас на 4 януари. Това каза в "Лице в лице" по bTV министърът на образованието Красимир Вълчев, като от думите му стана ясно, че този сценарий е възможен, ако се сбъднат благоприятните прогнози за разпространението на коронавируса у нас.

"В последните седмици имаме много заразени учители, за съжаление имаме и смъртни случаи. Най-важното сега е да съхраним живота и здравето на учителите. Образователните пропуски могат да се компенсират през лятото и през юни, но животът на хората - не. В детските градини нямаме ефективна възможност за обучение в електронна среда, то не е и подходящо за градините", коментира Вълчев.

Той обаче призна, че заради електронната среда на обучение неравенствата между когнитивните способности на учениците са се задълбочили. Дистанционното учене се отразява най-пагубно върху децата от началните класове и тези, чиито семейства са с нисък социален статус. Наред с това мнозина родителите се оплакват, че нямат електронни устройства и не могат да си позволят такива, а други са с по двама ученици у дома в една смяна, и нямат допълнителни компютър или таблет. Излиза, че в тези случаи се нарушава правото на достъп до безплатно образование.

"106 хиляди устройства са поръчани. Една голяма част от тях се забавят заради процедурите и липсата на производство в световен мащаб. По целия свят в момента няма достатъчни устройства", отговори просветният министър. По думите едва 8 хиляди от тези устройства са доставени заради проблема с наличността.

Коментари

Задължително поле