Красимир Вълчев: Продължават разговорите между НИМХ и БАН, ще се включи и правителството

Снимка: Архив

Продължават разговорите между НИМХ и БАН, в тях ще се включи и правителството. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

„Преди заседанието на Министерски съвет акад. Ревалски ми докладва за разговорите, които са водени с НИМХ, като искам да подчертая, че аз или правителството не сме участвали в тях. Това, което имаме като ситуация от предходната седмица, до голяма степен се е запазило. НИМХ иска напускане на БАН. А БАН предлага вариант за самостоятелност в рамките на Академията. Но имаме макар и минимален напредък дотолкова, доколкото по-добре е очертан периметърът на възможните решения, които ще търсим. През следващите дни аз като министър и ако е необходимо и други представители на правителството, ще участваме в тези разговори“, каза още Вълчев.

Той посочи, че в момента има два варианта. „Единият е разширена автономия в рамките на БАН, а вторият е извеждане на НИМХ извън БАН. И двата варианта обаче изискват компромиси от двете страни. Но нищо няма да правим насила. Дори да се премине към вариант за изваждане на НИМХ, той ще бъде при запазване на оперативната му дейност и на запазване на възможността в рамките на БАН да продължат изследванията в областта на климата и водите. Т.е. ако част от учените желаят да останат в рамките на БАН и да продължат с чисто научна дейност, те ще имат възможността да го направят. При модела за разширена автономия в БАН говори пак за споделена отговорност“, коментира министърът.

Той посочи, че е засегнат и въпросът с академичното самоуправление на БАН. „Факт е, че в момента решенията и във ВУЗ-овете и в БАН зависят от колективните органи на управление. Председателят на БАН до голяма степен е изпълнител на тези решения. Ние зависим от шанса да се намери колективно решение в общото събрание, за да бъде запазена тази държавна функция и да бъде отдадено необходимото й място. По наше мнение това трябва да зависи от индивидуален орган, какъвто е председателят на общото събрание. И това ще бъде един от въпросите, които ще обсъдим също“, каза още министър Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България