Скорсезе и Копола: Студио „Марвел“ не прави кино! Всичко е само един комерс, твърдят легендарните режисьори

Парламентът прие бюджета за 2020 г.

„Стачката на стачките” парализира Франция Милиони на бунт срещу пенсионните реформи на Макрон

#MeToo трейлър на новия политически коректен филм за Бонд “Силната чернокожа жена” Лашана Линч съперничи на 007

Пирати отвлякоха гръцки танкер край Нигерия

3028 лв. заплата в софтуерните компании Над 30 хил. са заетите в бранша

Протеини пазят сърцето и кожата в студа Балансираме белтъчния прием с фибри

Словашкият парламент отхвърли спорен законопроект за абортите

50% излишно висше образование

Чаатай Улусой надебеля

Кардайъ: Лъсна съглашателството между ГЕРБ и БСП

ГДБОП разби банда „ливанска пералня” (обзор) Босът Ахмад Шараф и пет от мулетата му са обвинени за пране пари

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 6 декември 2019

Арестуваха сина на Миню Стайков в брониран джип с телохранители (обзор) Гешев: По трудния начин ще разберат, че не живеем във времето на мутрите

Партийната субсидия става 8 лева на глас Предложението беше на БСП, наложиха го от "Обединени патриоти"

Красимир Вълчев: Средната учителска заплата ще надвиши средната за страната за първи път от 20 г.

Снимка: Архив

Следващата година за първи път средната учителска заплата ще надвиши средната за страната от, може би, над две десетилетия“, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред БНР.

„При всички случаи увеличението на възнагражденията увеличава желанието за включване в професионално направление в системата на висшето образование, което приключва със завършване на педагогическа правоспособност. Увеличава се желанието на хора, които са придобили такава педагогическа правоспособност, но са напуснали системата“, коментира той.

„450 милиона са допълнително средствата с източник държавния бюджет, от тях 330 милиона са за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти. Това са учители, директори и други педагогически специалисти като психолози, педагогически съветници, логопеди и т.н. Отделно имаме 30 милиона за увеличение на възнагражденията на непедагогическия персонал с минимум 10%. Що се отнася до увеличението на възнагражденията на учителите, ще подпишем анекс към колективния трудов договор заедно със социалните партньори – това са синдикалните организации и организациите на директорите в системата. Във всички случаи ще имаме общо увеличение и това общо увеличение най-вероятно ще бъде 20%. С общото увеличение е много важно да мотивираме не само днешното поколение учители, но и бъдещите учители“, поясни министърът относно изразходването на отпуснатите 300 милиона повече средства в бюджета за образование за 2019 година.

“Що се отнася до диференцираното заплащане, ние имаме и такова заплащане в системата. Последната година, година и половина увеличихме два пъти с половин процент неговата тежест. То в момента е над 4%, но отделно въведохме със Закона за предучилищното и училищното образование ежегодна атестация, от която ще зависят учителските заплати и кариерното развитие в бъдеще. Тази атестация включва различни критерии, тя е на ниво учител. Много е трудно да оценим, да имаме система от обективни и измерими показатели, която да оцени труда на всеки един учител, още повече, че работата на един учител допринася и за резултатите по друг предмет, примерно учителят по математика допринася за резултатите по физика и обратното“, коментира министърът.

Красимир Вълчев посочи дисциплините, по които липсват преподаватели:

“Традиционно липсват по езици и информационни технологии. Особено остър се оказа недостигът по математика и по физика. По химия също очакваме това да се случи. Ресурсни учители, дори за начални учители имаме недостиг. Ние трябва да имаме повече учители, отколкото е необходимо на системата, за да можем да имаме подбор“, поясни той. И допълни, че относно областите, в които има липси“, в момента няма такъв видим недостиг, защото „все още имаме резерви на пазара на труда“.

Вълчев посочи още, че “ежегодно 4000 учители се пенсионират, от 90 000 в нормална възрастова структура, трябва ежегодно да се пенсионират 2000 и няколко“, посочи още Красимир Вълчев.

Липсата на дискусии и противоборства в сферата на образованието при обсъждането на първо четете на бюджет 2019 година министърът коментира така:

“Обяснявам си го с относителния консенсус, който имаме – политически и обществен, че трябва да инвестираме в образование, трябва да увеличаваме възнагражденията на учителите. Имаме този консенсус, защото вярваме в образованието“, каза той.

“Няма как да имаме добре развито общество, ако нямаме добро образование. Ако днес не инвестираме в учители, ако не направим така, че да включим всяко едно дете в образователната система. Ако не обвържем това, което учим като съдържание и като профилна структура, с потребностите на пазара на труда, ако не модернизираме образованието“, допълни още той.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Това с двайсетте години е тотална измислица. Преди 20 години тъкмо се отървахме от Жан и ни взе Иван. До 2000 година не сме имали заплата, по-висока от 100 марки.
    Моята и сега е по-висока от средната обявена, но при мен се трупат стаж, длъжност и квалификации, а младите колеги почват с пари за дюнерджии.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.