Франция говори за Здравка Евтимова

Започва обработката срещу комари в София

Новакът „Царско село“ представи каре нови

Караянчева в Баку: Пристъпваме към ротационното председателство ПАЧИС с чувство на висока отговорност

Окръжен съд – Бургас присъди 10 месеца затвор за наркотици Европейски съдии наблюдаваха процеса

Карлос Контрера с предложения за плана за Борисовата градина

Кредитното консултиране – една от най-динамично развиващите се услуги в България Интервю с Деян Василев, председател на Асоциацията на Кредитните Посредници в България и основател на Кредитланд

Бюджетна комисия прие на второ четене партийната субсидия да се намали на 1 лев на глас

Путин: Недопустимо е директорът да получава 10 пъти по-висока заплата от редовия работник

Емануела се разголи за реклама

Аржентина на мач от отпадане

Топлофикация – Перник осъди общината за просрочени задължения

„УМБАЛ-Бургас“ получи 510 пакета специални пелени за недоносени бебета

Сравниха Салах с Роналдо и Меси

Хакери атакуваха живата връзка с Путин "Росстелеком": Отразихме две мощни DDoS-атаки

Красимир Вълчев: Съдът ще каже дали е легитимно отчетно-изборното събрание във ВТУ

Снимка: Архив

Резултатите, които ми предоставиха от проверката във Великотърновския университет, показаха че квотата на студентите и докторантите не е по пълнена по реда на Правилника за устройството и дейността на Студентския съвет. Това беше причината да препоръчам се въздържат от провеждането на изборите. Дали събранието е легитимно, аз не мога да кажа. Съдът ще го каже. Доколкото разбрах, има заведено дело. Това заяви в петък във Велико Търново просветният министър Красимир Вълчев в отговор на журналистически въпрос дали са легитимни изборите за органи на управление на ВТУ.

„Студентското самоуправление е съставна част на академичната автономия. Ние като министерство не се бъркаме в академичната автономия, уважаваме я, но и тези, които правят отчетно-изборното събрание, трябва да уважават академичната автономия и съставните й части”, коментира Вълчев.

Той обясни, че законодателят е поверил отпреди десетилетия цялата отговорност за управлението на висшите училища – не само академическото, но и финансовото, административното, стратегическото – на разума на академичните ръководства. По неговите думи това е крайно затворен модел на академично самоуправление, при който държавата няма право да се меси, дори няма право да им прави предложения в стратегическото развитие. „Сега се опитваме с промените в Закона за висшето образование, поне по отношение на стратегическото управление -да бъдем партньори, да имаме споделено виждане, защото висшите училища вземат решения за самите себе си. Много често развитието им е заложник на статуквото. Да не говорим, че някои представители на академичните ръководства развиват синдром на беззаконие”, посочи министърът.

Според Красимир Вълчев, за да се развиват висшите училища, те трябва бъдат по-свързани, по-взаимодействащи, да се включват в мрежи, да инвестират в млади преподаватели, да подобряват научната си дейност, да участват в развитието на регионите, в създаването на изследователски паркове, на бизнес общности. „Всичко това изисква да са по-отворени, а не да са самодостатъчни, да имат стратегическа мисъл за бъдещето, а не до хоризонта на края на мандата. Проблемът с държавните висши училища е, че го няма отговорния собственик”, подчерта Вълчев, като поясни, че собственикът е обществото, но то се представлява еднолично от избраното академично ръководство, което не винаги е заинтересовано за бъдещето на учебното заведение.

Министърът на образованието и науката отбеляза, че има не само намаление, но и преструктуриране на държавния план-прием в университетите. В инженерно-техническите и педагогическите професионални направления приемът е увеличен, но проблемът е, че няма търсене от страна на кандидат-студентите, по негови думи. Вълчев съобщи, че последните две години в 20 професионални направления в различни вузове държавното финансиране е анулирано и те могат да обучават само в платена форма.

Във Велико Търново просветният министър присъства на дискусия за проблемите и предизвикателствата пред професионалното образование, организирана в рамките на ромския фестивал „Отворено сърце”. На форума той отчете, че 58 на сто от паралелките с прием след завършен 7 клас са професионални за учебната 2019/20 година.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.