Красимир Вълчев: С 3 млн. лв. на година ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите

Снимка: Архив

С 3 млн. лв. на година ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг след днешното правителствено заседание. Министър Вълчев обясни, че на заседанието на Министерски съвет са приети две точки – едната е одобряването на национални научни програми, а втората е одобряването на допълнителни трансфери по бюджет на БАН и държавни висши училища за увеличаване стипендиите на докторантите. „Програмите са на обща стойност 61 млн. лв., като повечето дейности ще бъдат със срок на изпълнение 3 години. За тази година одобрените бюджетни средства са 18 млн. лв. за стартиране изпълнението на програмите. А за стипендиите на докторантите предоставяме 1,5 млн. лв., които са за половин година – от 1 юли 2018 г. до края на годината, т.е. на годишна база се получава, че с 3 млн. лв. ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите за година. Общата стипендия е 500 лв. и чрез постановлението ще могат да бъдат получени допълнителни средства – те могат да бъдат и 50 лв. за месец, и 350 лв. за месец. Факт е, че имаме увеличение на докторантите през последните години, но в същото време, ако погледнем научните оценки, имаме доста организации и училища с ниска оценка, затова предлагаме този диференциран подход – там, където най-голяма степен докторантите са ангажирани с научна дейност, ще получат такива средства“, обясни той.

Министърът посочи, че има и програма и политика за задържане на младите учени и за мотивиране на български учени, които работят в чужбина, да се върнат в България. „По компонента за млади учени ще бъдат предоставяни от 200 до 500 лв. допълнително, ако съответният учен има трудово правоотношение, и до 900 лв., ако няма такова. По компонента за постдокторанти ще бъдат предоставени от 1500 до 3000 лв. допълнително на месец за един постдокторант“, каза още Вълчев.

Той обясни, че водещите организации по националните научни програми са 11 – 8 от тях са секторни, 2 са насочени към участието на български учени в европейски научни програми и една е насочена към младите учени и постдокторантите. „Тези програми са в областта на телекомуникационните и информационните технологии, храните, животновъдството, културното ни наследство, здравеопазването, околната среда и климата и др.“, каза министър Вълчев и обясни, че за да се възползват от финансиране по тях, първо всички организации и висши учебни заведения в една област трябва да се обединят и тогава да кандидатстват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България