Красимир Вълчев: Увеличава се броят на учениците, които не могат да интерпретират текст

Няма да има нито един ощетен заради спорният текст на матурата, увери министърът на образованието

Спорният текст на матурата по Български език и литература за седми клас беше неуместен, но нямаше грешка. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по БТВ. Той увери, че няма да има нито един ощетен ученик.

"Условието на задачата е да се открият 14 правописни грешки, без това спорно словосъчетание те са 14. Ако ученик е отбелязал, че това е грешка той също получава точка", каза Вълчев.

Текстът е неуместен, не сме застраховани от такива случаи. Много малък е броят на експертите, които гледат изпитните материали заради тайната на тест. Подобряваме организацията, но е пропуснато, уточни просветния министър.

Красимир Вълчев заяви, че той би написал думата "леснопреносим" слято, на уточни, че в правописния речник се допуска и разделното ѝ писане.

"Виждаме, че учениците трудно осмислят текстове. Увеличава се броят на онези, които не могат да интерпретират текст, което означава, че могат да четат, но не осмислят. Всички промени, които правим са насочени към това функционална грамотност", каза Вълчев.

Според министъра, по-ниските оценки на матурата по Английски език в 12 клас се дължат на по-трудния изпитен вариант.

"От 4 години намаляваме държавното финансиране в университетите - приемът от 58 хил. души го намалихме на 43 хил. души. Правим преструктуриране - увеличаваме приема на инженерно-техническите направления и намаляваме педагогическите, например. Тези професии, които изискват инженерно образование ще бъдат с най-ръст на доходите, защото ще има най-голям недостиг на кадри", коментира още Красимир Вълчев.

За да се стимулират младите хора да избират инженерно-технически специалности МОН предлага допълнителни стипендии, прием и финансиране. Той добави, че предстои изграждането на Европейски университетски мрежи. Така се цели да се спре "изтичането на мозъци" в чужбина.

Коментари

Задължително поле