Красимир Вълчев: 3 млн. лева ще бъдат предоставени на професионални гимназии

Близо 3 млн. лева ще бъдат предоставени на професионалните гимназии, които откриват паралелки за специалности с очакващ бъдещ недостиг. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който награди български училища и учители, участвали в Европейската седмица на програмирането.

Той обясни, че във всички области ще бъдат отпуснати средства за извънкласни интереси. „Ние имаме информационна система, в която се регистрират дейности по интереси. По-голямата част от тях се извършват от самите учители“, каза той.

Министър Вълчев посочи, че след заявяване на желанията на учениците за техните извънкласни интереси, се сформират групи и се изчислява, дали е достатъчен броят и дали има учител, който да изпълнява тази дейност.

„Новото е, че ние се опитваме да насочим тези интереси в математиката, природните науки и техника. Там има най-голям спад на образователните резултати и днес е по-трудно да привлечем децата в задълбочаване на знанията е тези науки“, каза той.

Според него освен образователните институции, извънкласните интереси на учениците могат да се извършват и от други организации, като например стопански, общински, културни субекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование