Гръцката брегова охранa издирва лодка с мигранти в северната част на Егейско море

Красимир Вълчев: До края на 2019 г. всички училища ще имат изградена wi-fi мрежа

Илияна Йотова: Предизвикателството пред политиците и държавниците е да върнат доверието на хората

Суичър на Burberry подтиква към самоубийство

Пиян с 2,42 промила удря в главата и рита полицай в Хасково

Министър Маринов и турският му колега оцениха високо сътрудничеството в борбата с трафика на наркотици

Граждани плащат данъци като търговци

Младен Маринов: Афганистанските граждани са основна нация, подаваща молби за убежище у нас

Парламентът прие процедурни правила за избор на нова ЦИК

Министър Вълчев: Няма предпоставки за затваряне на училища заради ситуацията с морбилите

Депутатите гласуваха оставката на Карина Караиванова от поста председател на КФН

Брутални „баварци“ нанасят двоен удар Редови 6-цилиндров мотор генерира двигателна сила като за по-голям V8

„Кауфланд” изтегля от продажба опасна детска дрънкалка Клиентите могат да върнат закупения продукт, а сумата ще бъде възстановена

Бебе на четири месеца е прието в болница в Хасково със съмнение за морбили

Шумен чества Панчо Владигеров с концерти, изложби и конкурс На 13 март внуците на твореца и Стунджи свирят със Симфониетата

Красимир Живков: Над 34% от територията на България е част от „Натура 2000“

„Защитените зони в България са общо 340, покриващи 34,4% от територията на страната. Това ни нарежда на едно от челните места в Европа“, заяви зам. -министърът на околната среда и водите Красимир Живков при откриването на Информационния ден за „Натура 2000“ в МОСВ, съобщиха от ведомството.

Той обясни, че България е една от най-богатите на биологично разнообразие държави в Европа. На площ от 111 хил. кв. км е съсредоточено изключително голямо биологично разнообразие в три биогеогеографски района – Черноморски, Континентален и Алпийски. „Нашият принос към мрежата „Натура 2000“ се изразява в опазването на 90 типа хабитати, важни местообитания на 100 вида растения и 226 вида животни, определени от европейските директиви“, допълни Красимир Живков.

Зам.-министърът заяви, че програмата LIFE е затвърдила своите позиции като един от основните инструменти, подпомагащ изпълнението и прилагането на политиките в областта на околната среда и климата. Доказателство за това са все по-нарастващият интерес към програмата и увеличаването на броя на бенефициентите.

На днешното събитие бяха представени мерките, свързани с „Натура 2000“ по оперативни програми „Околна среда“, „Развитие на човешките ресурси“, „Иновации и конкурентоспособност“, Програма за развитие на селските райони и Програма за морско дело и рибарство. Бяха представени и приоритетни теми за финансиране, свързани с „Натура 2000“ по програма LIFE. Представени бяха и добри практики по успешно реализирани проекти с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС.

На Международния ден на биологичното разнообразие – 22 май, България отбелязва за втора поредна година Европейския ден на мрежата „Натура 2000“, който съвпада и с отбелязването на 26-годишнината от създаването на програма LIFE на ЕС. На 21 май 1992 г. е одобрена Директивата за местообитанията на ЕС, която заедно с Директивата за птиците (одобрена през 1979 г.) става основа за изграждане на мрежата. Днес “Натура 2000“ се състои от повече от 27 000 обекта на територията на ЕС и моретата, които допринасят за опазването на уникалното европейско природно наследство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.