6 нови разрешения за строеж са издадени след 13 март От началото на годината броят на тези документи е 22

Арестуваха младеж за побой на търновец

Спипаха камион с 9 кубика незаконни дърва

Специалист: Няма данни кърлежи и комари да пренасят коронавирус

Строители дарили над 1,1 млн. лв. за борбата с COVID-19 Средствата и медицинското оборудване са предоставени от КСБ, отделни фирми и работещи в бранша

Българска ваксина срещу Covid-19 – най-рано след година

Нети разбра, че е осиновена, сестра й е популярна водеща

1500 лв. глоба за попиляна бира на пътя

Данаил Кирилов: Нямам съмнения, че системата за случайно разпределения на дела е била манипулирана

Министерски съвет пусна официален сайт за коронавируса Ще предоставя информация за всички предприети мерки и дейности от изпълнителната власт

Харви Уайнстийн вече няма симптоми на Covid-19

Дават по една минимална работна заплата и осигуровки за свободния сектор в културата

Вицепремиерът Каракачанов предлага забрана за внос на чужди земеделски продукти в сезона до изчерпване на българските

Какво прави българинът, като му кажат “не излизай”?

Бой в домашния арест Веруюто „Бие ме, защото ме обича“ се възражда в здравната криза

Красимир Живков: Над 34% от територията на България е част от „Натура 2000“

„Защитените зони в България са общо 340, покриващи 34,4% от територията на страната. Това ни нарежда на едно от челните места в Европа“, заяви зам. -министърът на околната среда и водите Красимир Живков при откриването на Информационния ден за „Натура 2000“ в МОСВ, съобщиха от ведомството.

Той обясни, че България е една от най-богатите на биологично разнообразие държави в Европа. На площ от 111 хил. кв. км е съсредоточено изключително голямо биологично разнообразие в три биогеогеографски района – Черноморски, Континентален и Алпийски. „Нашият принос към мрежата „Натура 2000“ се изразява в опазването на 90 типа хабитати, важни местообитания на 100 вида растения и 226 вида животни, определени от европейските директиви“, допълни Красимир Живков.

Зам.-министърът заяви, че програмата LIFE е затвърдила своите позиции като един от основните инструменти, подпомагащ изпълнението и прилагането на политиките в областта на околната среда и климата. Доказателство за това са все по-нарастващият интерес към програмата и увеличаването на броя на бенефициентите.

На днешното събитие бяха представени мерките, свързани с „Натура 2000“ по оперативни програми „Околна среда“, „Развитие на човешките ресурси“, „Иновации и конкурентоспособност“, Програма за развитие на селските райони и Програма за морско дело и рибарство. Бяха представени и приоритетни теми за финансиране, свързани с „Натура 2000“ по програма LIFE. Представени бяха и добри практики по успешно реализирани проекти с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС.

На Международния ден на биологичното разнообразие – 22 май, България отбелязва за втора поредна година Европейския ден на мрежата „Натура 2000“, който съвпада и с отбелязването на 26-годишнината от създаването на програма LIFE на ЕС. На 21 май 1992 г. е одобрена Директивата за местообитанията на ЕС, която заедно с Директивата за птиците (одобрена през 1979 г.) става основа за изграждане на мрежата. Днес “Натура 2000“ се състои от повече от 27 000 обекта на територията на ЕС и моретата, които допринасят за опазването на уникалното европейско природно наследство.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.