Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов в Карлово, предаде „Фокус”. Според него очаквано е това да са 1000-1300 души, които ще са достатъчно, за да се запълни недокомплекта в Българската армия. По думите му това трябва да стане, като се предложат и нормални възможности за реализацията след това и като се помисли за бонуси. Каракачанов каза, че Закона за доброволната военна служба се готви и според него той трябва да се подкрепи от обществото.

„Крайно време е да си отворим очите и да спрем да говорим празни приказки, защото няма просперираща държава по света, която да няма силна армия“, каза министърът на отбраната. „Само да не ми дават примера с Швейцария, защото тя не е държава без армия. Напротив това, което аз предлагам за наборната армия е точно по Швейцарския модел – 6 месеца служба, подготовка и, зачисляване в резерва и след това регулярно опресняване на знанията и възможностите“, добави той.

Красимир Каракачанов посочи още, че проблем с недокомплекта на армията е проблем на всички армии. След конференцията по сигурността в Швейцария, където е бил е станало ясно, че това е проблем и за Германия, където заплатите са многократно по-високи, условията на труд са много по-добри и възможностите на един германски военнослужещ са многократно по-добри от българските.

„Германия, която винаги се е притеснявала да не я обвинят в милитаризиране в момента също обсъжда варианта дали да не върне наборната военна служба. Австрия, която има наборна военна служба от 9 месеца, обсъжда дали да не я направи 12 месеца. Скандинавските държави – Дания, Финландия, Норвегия, Швеция също връщат наборната военна служба“, посочи още военният министър . Той припомни още, че в момента има други държави , които въобще не са я премахвали - като Турция и Гърция.

Преди години България е имала предложение от Федерална република Германия да получи цяла ескадрила наследени от ГДР МиГ-29 на символичната цена от 1 евро за самолет, но нашата страна не е приела, каза още министър Каракачанов.

От думите му стана ясно, че това е станало преди около 10 години, когато са били купени транспортните „Кугър” и „Спартан”. Машините останаха без части в края на миналата година и това създаде нужда спешно правителството да отпуска пари за тях.

„Ние сме ги отказали, защото сме първо натовци и купихме нещо, което стои в хангарите. А поляците с най-голямо удоволствие си позволиха същия този подарък от Федералната република и сега още ги ползват. Това е сметката в армията“, каза още Красимир Каракачанов.

Той коментира, че покупката на нови изтребители ще струва около 1,3-1,5 млрд. лв. и не бива да се бърза. Според него техниката не лети, защото, когато са сключвани договорите никой не си е направил усилието в тях да пише, че поддръжката на това въоръжение трябва да става в България.

По думите му именно това е едно от условията, които сега се поставят по отношение на самолетите.

 

 

 

Коментари

Задължително поле