Красимир Каракачанов: Законите ни са крайно либерални към радикалния ислям

Действащите в момента закони са крайно либерални по отношение на радикалния ислям. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след среща за мерките за противодействие на радикалния ислям в страната, с участието на министри и експерти от няколко ведомства както и представители на прокуратурата, ДАНС, ДАР, дирекция „Вероизповедания“ и учени.

Според Каракачанов ни позволява почти безконтролно на територията на страната да се упражняват подобни практики под формата на създаване на частни курсове, частни детски градини и частни религиозни общности. "По този начин се появява нетрадиционен ислям за България, който не е бил характерен дори по време на робството от Османската империя", посочи Каракачанов.

„Проблеми, които наблюдаваме в редица европейски държави, вече съществуват и в България – безразборно финансиране от частни структури на религиозни общности, чрез които се прави опит да се реализира политическо влияние в страната", предупреди Каракачанов.

По думите му, до 2010 г. в страната няма нито едно дело за разпространение на радикален ислям, а от 2010 г. до 2017 г. делата са 50.

"За да се справим с него (радикалният ислям - бел.ред.), ще променим много закони", обяви вицепремиерът.

„В Закона за вероизповеданията трябва да се ограничи правото за чужди граждани, финансирани от чужди структури, да пребивават на територията на България и да извършват религиозна дейност. Не трябва да продължава практиката хора, завършили теология или религия, в страни, в които се практикуват радикални форми на една или друга религия, да преподават или проповядват на територията на България“, каза той.

„Със закона за Вероизповеданията пък задължително трябва да се забрани в ръководството на вероизповеданията да участват чужди граждани, които не подлежат на нашето законодателство и които винаги могат спокойно да си тръгнат от страната“, обясни вицепремиерът

Спешни промени в Наказателния кодекс ще дефинират опасните радикални практики, за да могат правораздавателните органи да ги санкционират по-лесно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика