Красимир Каракачанов: За изтребителите идеята е, когато се сключи договорът, първите да постъпят до втората-третата година

Купуваме 8 изтребителя на разсрочено плащане за 8-9 години

За изтребителите идеята е когато се сключи договорът, да се плати първата вноска и да се определи периода кога ще бъдат доставени първите. Мисля, че е възможно първите да постъпят до втората-третата година и така във времето. Това обяви пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и поясни, че става въпрос за 8 изтребителя.

Той огласи и подробности от  доклада, внесен вчера за решение на МС. Каракачанов уточни, че при изготвянето му в министерство на отбраната са се съобразили с решенията на комисията от времето на служебното правителств.

"Направено е класиране, от което е отпаднала офертата за закупуване на F16, остават другите две оферти.  във връзка с офертите за закупуване на изтребители F16, „Грипен“ или „Юрофайтър. Такива са резултатите, които ни е оставило служебното правителство“, обясни той и поясни, че офертата за закупуване на F16 е отпаднала, защото не отговаря на условията по плащанията.

„Основното изискване беше разсрочено плащане в по-дълъг период, нещо което не е спазено“, посочи Красимир Каракачанов. „Имаме решение на предишно правителство, което ако го нарушим, ще бъдем обвинявани, че по едни или други съображения предприемаме такива действия“, коментира той. „Преговорите започват след като се гласува в парламента и бъде даден мандат на министъра на отбраната да започне преговори“, поясни министърът.

„Във внесеното в МС предложение предлагам да се включи освен проекта за нов изтребител и проекта за патрулните кораби да се включи и проекта за сухопътната бойна машина“, обясни Красимир Каракачанов и допълни, че така всички проекти ще вървят заедно. „За да внеса подобно нещо сме водили дълги разговори и с министерството на финансите“, коментира министърът.

„Предвиждаме разсрочване за бронираната машина - 10 години, за самолетите минимум 8-9, можем да отидем и над 10 години“, поясни Красимир Каракачанов и уточни, че това се прави, за да могат средствата, отделяни от българския данъкоплатец да са за по-дълъг период, но в по-малки суми.

 

Коментари

Задължително поле