Красимир Каракачанов: Историческият успех в Албания е пример за силата на девиза „Съединението прави силата“

Признаването на българско малцинство в Албания е венецът на общите усилия на политици, общественици и борци за запазване на българщината, които се обединиха, независимо от политическите си убеждения, в името на правата на българските общности по света. Това заявява военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

Каракачанов изтъква специално приноса на премиера Бойко Борисов и на външния министър Екатерина Захариева.

"В последните години тази борба водихме всички заедно както в самата Албания, така и в българските Народно Събрание и Министерски съвет. Това стана благодарение на работата на депутатите – патриоти в НС, ясната визия на премиера Борисов за ролята на България като фактор на балканския регион и специално подчертавам - усилията и енергичната дейност на външния министър Екатерина Захариева", пише съпредседателят на "Патриотичния фронт".

С историческия успех в Албания, ние отново дадохме пример за силата на девиза изписан на сградата на българското народно събрание „Съединението прави силата“, допълва Каракачанов.

Публикуваме пълния рекст на позицията:

"След историческия пробив в отношенията с Македония вчера България постигна още един успех в политиката си на Балканите!

Поздравявам всички родолюбци, които осъзнават важността на този акт!

Днес една от кауза на ВМРО, която в своята 124-годишна история винаги се е борила за правата на българите на Балканите, се увенча с успех за целия български народ. Още в далечната 2008 г. аз се опитвах да убедя правителството на Тройната коалиция да не пропуска историческия шанс да използва кандидатстването на Албания в НАТО, за да реши въпроса за българското малцинството в Албания. Това не стана. Девет години по–късно, благодарение на „Обединени патриоти“ в управлението и национално отговорната политика на настоящия кабинет, ние все пак успяхме.

След десетилетия на битки, подмяна на историята и подривна дейност от страна на проюгосласки коминтерновски последователи, след тежки дебати и още по–тежки дипломатически преговори, албанският парламент призна съществуването на българско малцинство в страната. До този момент нашите сънародници обидно бяха пришивани към т.нар. македонската общност. Със 102 гласа „за“, 10 „против“ и 1 „въздържал се“ беше върната историческата справедливост. С това се слага край на опитите българското население в Албания да бъде асимилирано и да му бъде налагано чуждо, измислено национално самосъзнание.

Това е венецът на общите усилия на политици, общественици и борци за запазване на българщината, които се обединиха, независимо от политическите си убеждения, в името на правата на българските общности по света. Този акт показа, че когато България има ясна цел и използва пълноценно своите външнополитически ресурси, всяка задача е изпълнима.

В последните години тази борба водихме всички заедно както в самата Албания, така и в българските Народно Събрание и Министерски съвет. Това стана благодарение на работата на депутатите – патриоти в НС, ясната визия на премиера Борисов за ролята на България като фактор на балканския регион и специално подчертавам - усилията и енергичната дейност на външния министър Екатерина Захариева. Да не забравяме и работата на европейската политическа сцена чрез нашите депутати в Европейския парламент в лицето на Ангел Джамбазки от ВМРО и Андрей Ковачев от ГЕРБ. И успяхме, защото не се разделяхме, а работихме заедно в името на националния интерес.

Аз намирам това за пряко продължение на договора за добросъседство с Република Македония. Случилото се тези дни с нашето малцинство в Албания е именно в духа на приятелството. Българите в македонските области и в земите на Албания може да се наричат по различни начини, но това не променя факта, че те са същите тези хора, които живеят и в Република България, и в Република Македония. Това са наши братя и ние уважаваме правото на всеки от тях да се определи както сметне за честно пред съвестта си.

С историческия успех в Албания, ние отново дадохме пример за силата на девиза изписан на сградата на българското народно събрание „Съединението прави силата“. След десетилетия на плаха безлична и нихилистична външна политика България направи втората голяма крачка във външната политика, след Договора за добросъседство с Македония, с което заема своето място като фактор на стабилност на Балканите. Фактор, който поставя над всички правата на българите на Балканите. И днес, когато това е факт, ние сме длъжни да продължим да поставяме над всичко правата и интересите на българските общности зад граница.

Ние ще продължаваме да работим за такава национално отговорна и достойна външна политика.

България над всичко!"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика