Красимир Каракачанов: Модернизацията на трите вида въоръжени сили трябва да върви в комплект

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред БНТ, че модернизацията на трите вида въоръжени сили - Военновъздушни, Сухопътни и Военноморски - трябва да върви в комплект, а не да се дава приоритет на някои от тях. Той коментира проекта за нова бойна машина за Сухопътни войски и подчерта, че ще се закупи лиценз, за да могат те да се произвеждат в България. Според военния министър не подобава партньори на България да предлагат военна техника, която е близо до края на експлоатационния си живот, без да назовава конкретни имена.

Модернизацията на трите вида въоръжени сили трябва да вървят заедно, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той подчерта, че никога няма да дели трите типа въоръжени сили.

Бронираните машини за пехотата ще е трансферна, така че те да бъдат произведени в България по лиценз, обясни Каракачанов. Така част от парите, отделени за машините, ще останат в България. По думите на военния министър, „поне пет-шест“ български фирми могат да се включат в производството на бойните машини.

Каракачанов благодари на опозицията, че е подкрепила проекта за модернизация на армията.

"Не е въпросът, че НАТО го иска. Честно казано, ако НАТО искаше нещо, което не отговаря на нашия интерес или на нашите възможности, щях да кажа: „Това не е правилно, това не е по нашите възможности“. Закъснели сме, истината е, че въоръжението ни не е руско, а е съветско", заяви министър Каракачанов.

Той подчерта, че дори с необходимите средства за модернизация, тя може да отнеме години. Според него, най-рано след две години може да се видят нови самолети за ВВС.

Военният министър изтъкна, че според него не е нормално съюзници да продават техника, която е близо до края на експолатационния си живот.

"Само съм казал, че такава техника няма да закупуваме. При предишния конкурс за военните самолети имаше предложение за самолети, които бяха по-стари от нашите МиГ-ове", подчерта Каракачанов.

Каракачанов подчерта, че няма „турски самолети, които охраняват нашето въздушно пространство“ и допълни, че до момента в мисията „Еър полисинг“ са участвали единствено италианските ВВС. Той напомни, че съвместната охрана се извършва след покана към съюзник от страна на България, но има споразумения със страните-съседки за навлизане в тяхното въздушно пространство, ако се преследва нарушител.

"Ако български самолет преследва нарушител и се наложи да навлезе в пространството на друга държава - Румъния, Гърция или Турция - това означава, че с предварителното споразумение означава, че нашият самолет няма да бъде преследсван, преследвайши нарушителя", заяви военният министър.

Каракачанов допълни, че според това споразумение самолети на съседните ни съюзни държави също имат право да навлизат в нашето въздушно пространство при същите обстоятелства.

Реклама на армията е винаги необходима, завърши Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България