Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

БСП избира нов лидер на 26 април 2020 г.

Мумия се появи на мястото на бившия мавзолей в София (СНИМКИ)

Взривиха сака, заради който бе отцепен пл. „Независимост” във Варна

Андалузитът – и в болест, и в здраве Кристалът внася хармония в дома

Австралия се готви за най-горещия ден в историята си

Блокиран е площад във Варна заради забравен багаж

Задържаха извършители на множество кражби и грабежи от Велинград

Младен Маринов: Пробата за алкохол на шофьора, блъснал двете момичета на столичен булевард, е отрицателна

Нов режим на водата в Перник ще бъде въведен през следващата седмица

Коледните дръвчета могат да бъдат засадени след празниците в парк „Артилерийски”

Красимир Каракачанов: БСП ескалира напрежението, за да решава вътрешнопартийните си проблеми, клатейки държавата (ОБНОВЕНА)

Снимка: Архив

Целта на театъра на БСП не беше да се направи обсъждане на кандидатурата на Марияна Николова, а да се обърне дебатът като вот на недоверие към кабинета. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

„Днес нямаше никакъв дебат по темата за оставката на Валери Симеонов като вицепремиер. За мое най-голямо учудване нямаше нито един въпрос към Марияна Николова“, подчерта Каракачанов.

По думите му е факт, че доходите на българските граждани се вдигат според възможностите на бюджета. „10% на държавните служители, от миналата година заплатите на военните, учителите, полицаите. Средства за модернизация на Българската армия, средства за нови превозни средства на полицията. Когато говорихте за престъпността, пропуснахте да кажете, че тези над 1000 души полицаи, със своята работа, доведоха до резултати в борбата с битовата престъпност. Да, не са резултатите, които всички ние очакваме, но те са видими. Не може да отречете, че това правителство, колкото и да не го харесвате, направи всичко възможно, за да повишава доходите“, допълни още Каракачанов.

Той заяви, че Валери Симеонов си е подал сам оставката. „Никой не го е заключвал в никакъв кабинет, никой не го е принуждавал. Г-н Симеонов прецени, че в тази ситуация е по-добре да си подаде оставката“, допълни още Каракачанов и обясни, че БСП има вътрешни проблеми и на банките има депутати, които искат да сменят лидера на партията. „Ако бях на ваше място, щеше да ме е срам да говоря за протести, защото в новата история на България е имало най-много, най-масови и най-озверели протести по време на ваше управление“, допълни вицепремиерът.

Ето цялото изказване на вицепремиера и министър на отбраната:

Уважаеми господин Председател, уважаеми дами и господа народни представители! Всъщност днеска нямаше абсолютно никакъв дебат по темата: оставка на вицепремиера Валери Симеонов, а за мое най-голямо учудване – нямаше и нито един въпрос към госпожа Николова, която е предложена да заеме неговия пост. Нито един въпрос!

Това оттук нататък показва само едно: целта на целия този театър, който направихте от БСП, не беше да се направи обсъждане кой е новият човек, който идва, защото, ако бях на Ваше място, бих задал три, четири, пет конкретни въпроса по политиките, по които госпожа Николова като вицепремиер – ако бъде прието това предложение от тази зала, ще работи. За сметка на това направихте опит да обърнете целия този дебат като вот на недоверие към правителството.

Аз няма да повтарям фактите и данните, които господин Цветанов – председателят на парламентарната група на ГЕРБ, Ви изнесе. Не Ви харесват, но те са факт. Факт е, че доходите на българските граждани се вдигат. Вдигат се според възможностите на бюджета – 10% на държавните служители с новия бюджет; от миналата година заплатите на военните, на учителите, на полицаите; средства за модернизация на българската армия, средства за нови превозни средства на българската полиция.

Когато говорихте за престъпността, да, тя е факт, пропуснахте да кажете и факта, че тези над 1000 души нови полицаи, които бяха назначени през тази година, със своята работа и най-вече с мобилните участъци, които бяха създадени като практика, доведоха до резултати в борбата с битовата престъпност. Да, не резултатите, които всички ние очакваме, защото няма как за една или половин година да решиш всички проблеми, но резултатите са видни.

Не може да отречете, че това правителство, колкото и да не го харесвате, направи всичко възможно, за да повишава доходите. Вие ми твърдите ехидно, Вашият лидер на опозицията, къде са 300-тата лева? Аз винаги Ви припомням един факт: когато в бюджета за 2017 г., ние „Патриотичният фронт“ тогава, предложихме 300 лв. да се гласува в бюджета, Вие, уважаеми дами и господа, от така наречената сега „хард опозиция“ избягахте от залата и благодарение на Вас, на това, че Вас Ви нямаше в залата, със шест гласа не мина това предложение! Сега Вие ми говорите: къде са 300-тата лева?

Господин Цветанов Ви отговори – бяха вдигнати, първо, минималната заплата от 161 лв. на 180 лв. и в края на годината беше вдигната… Моля?

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ (ГЕРБ, от място): Пенсиите, пенсиите.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Пенсията, извинявам се, беше вдигната на 200, сега се вдигат приблизително със 6%.

До края на мандата, какъвто е нашият ангажимент, ние ще се постараем тази минимална пенсия да бъде 300 лв. Вие не го направихте. Защо не го направихте, когато Вие бяхте на власт?

Говорите за улицата. Аз няма да споря колко са били протестиращите – дали са били пет хиляди, две хиляди, 12 хиляди. Няма да твърдя, макар че като силов вицепремиер знам кой стои зад тях, кой финансира част от агитките и момчетата с качулките, които скандират футболни лозунги. Няма да кажа, или всъщност ще кажа, че именно Вие от БСП раздавахте миналата неделя в Стара Загора от един багажник листовките на протестиращите. (Шум и реплики.) Но, факт е, че в обществото има недоволство. Факт е, че в обществото има недоволство! Недоволството на част от обществото е може би заради темпа, с който се променят нещата.

Уважаеми колеги, всеки един трябва да бъде честен пред своите избиратели. Защото всеки един от нас тук е избран от хората и да кажем: няма как да искаш германски заплати, а да работиш като в Анадола през миналия век. Няма как да стане при 400 хиляди души, работоспособни, които не желаят да работят, по гета, квартали, които бяха научени – не от това правителство или от предишното, да получават социални помощи, да си измислят фалшиви заболявания и да отказват работа. Има глад за работна ръка, а няма безработица в България.

Извинявам се, но ще Ви кажа и още нещо: Вие за пореден път (реплики от „БСП за България“)… Точно това обсъждаме, благодаря Ви, господин Стойнев – господин Валери Симеонов сам си подаде оставката. Никой не го е заключвал в никакъв кабинет, никой не го е принуждавал. Господин Симеонов прецени, че в тази ситуация е по-добре, за да не предизвиква обществено недоволство допълнително, да си подаде оставката. Това обсъждаме днес! И би следвало, пак казвам, да обсъдим и някои въпроси към кандидата за неговия пост, но Вие не го направихте. Това показва, че Вашата цел не е да се прави нещо конструктивно, а Вие гоните друга цел и най-вече Вашият лидер.

Известно е, че дори ей тук, на банките, в момента има немалка група, която иска да сменя Вашия лидер – опитвате се, ескалирайки напрежението, да решавате вътрешнопартийните си проблеми, клатейки държавата. Това е истината! (Ръкопляскания от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.) Ако бях на Ваше място, щеше да ме е срам да говоря за протести, защото, ако в новата история на България е имало протести, най-много, най-масови и най-озверели бяха хората, когато Вие сте управлявали държавата. (Ръкопляскания от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.)

Помня времето на Жан Виденов, когато парламентът беше обсаден, ама не от 300 човека, а беше обсаден сигурно от 30 хиляди човека и поне 30 искаха да влязат в парламента, се бяхте сгушили в кафенето и пеехте партизански песни. (Ръкопляскания и смях от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.) Това го помня! Помня, че по време на правителството на Орешарски буквално на 10-ия или на 12-ия ден излезе масово народа, искаше да Ви махне и Ви махна накрая. Ако говорите за протести, недейте Вие – в къщата на обесения не се говори за въже. Недейте Вие! (Реплики от „БСП за България“ и ръкопляскания от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.)

Вие говорите, че сте били отговорни. Кога във Вашата история Вие сте били национално отговорни – никога? Ще премина към една друга тема след малко. Дори да не познавате историята – не помня кой беше – не Робеспиер, а Марат е неподкупният! Поне четете историята като изучавате революцията. (Ръкопляскания от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.)

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. От БСП си мислят че се е позабравило, как хората ги изритаха от власт! Как сгушени в кафето на парламента, пееха партизански песни.Интересно след като настоящата им лидерка Корнелия Нинова, тогава беше синя, кого тогава е подкрепяла?– Народа, в болшинството подкрепящо тогава СДС или БСП, където понастоящем е лидер? ХАМЕЛЕОН!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.