Красимир Каракачанов: Тринайстото издание на „Хемус“ се случва в златно време за българската отбрана

Снимка: Архив

Тринайстото издание на „Хемус“ се случва в златно време за българската отбрана. Преди две седмици правителството гласува двата проекта за модернизация на Българската армия, свързани със закупуването на нов изтребител за българските ВВС, както и с придобиването на нова бронирана техника за Сухопътните войски. Очаква се до няколко седмици да бъде гласуван и третият ни проект, свързан с военноморските ни сили. Това каза заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов днес, 30 май, при откриването на 13-тата специализирана международна изложба за отбранителна техника „ХЕМУС 2018”, която се провежда от 30 май до 2 юни 2018 г. в Международния панаир в град Пловдив.

Министър Каракачанов приветства с „добре дошли“ официалните делегации на държавите от Европа, Азия и Африка. Той подчерта, че броят на участващите показва засилен интерес към „ХЕМУС 2018” и определя амбицията на България да става все по-сериозен фактор при разработването и производството на продукция, свързана със сигурността и отбраната.

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев откри международната изложба „ХЕМУС 2018” и пожела успех на участниците в изложението.

На пресконференция по-рано днес заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков посочи пред журналисти, че изложбата ще предостави възможност на български и чуждестранни фирми от отбранителната индустрия да покажат своите нови разработки, да осъществят контакти с други фирми и потенциални нови клиенти. Той посочи, че общата стойност за трите проекта възлиза на 3 млрд. и 540 млн. лв. без ДДС /4 млрд. и 248 млн. лв. с ДДС/.

Заместник-министър Величков заяви, че целта и на трите модернизационни проекта за Българската армия е максималното българско участие и изпълнението им по този начин отразява отговорната мисия на Министерството на отбраната към българската индустрия и българското общество.

В отговор на журналистически въпрос как ще коментира ултиматума на Марешки , министър Каракачанов заяви, че армията и темата за националната сигурност на Република България не са поле за евтин популизъм и призова депутата да прояви чувство за национална отговорност по тази тема.

В първия ден на международното изложение присъстваха още заместник-министрите на отбраната Анатолий Величков и Атанас Запрянов, заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов, висши офицери, представители на местната власт, военни аташета, акредитирани в нашата страна, и много български и чуждестранни гости.

Коментари

Задължително поле