Красимир Каракачанов: Kъм момента няма опасност за сигурността на българските офицери в Ирак

Снимка: Архив

В Ирак има двама български военнослужещи, които са в мисия на НАТО, която е свързана с обучение на иракски военни. Тя ще бъде евакуира временно в съседна държава, докато се изясни ситуацията в страната. Това каза пред БТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който коментира напрежението в региона след убийството на иранския генерал Касем Солеймани. Става въпрос за около 430 души, от които малко повече от половината са военни, а останалите - цивилни.

"Министерството на отбраната ежедневно има контакт с българските офицери. Към момента няма опасност за тяхната сигурност", допълни Каракачанов.

Според него ответни действия срещу Америка единствено биха ескалирали конфликта.

"Големият проблем в региона е "Ислямска държава". Тя беше победена, но ако получи вакуум, не съм убеден, че силите на иракската армия са достатъчни, за да удържат положението", на мнение е Каракачанов.

"Цялата ситуация с ядреното оръжие в Близкия изток е сериозен проблем. Иран от много години се стреми да придобие ядрено оръжие и това е публична тайна. Именно поради това са тези по-резки действие на американската страна и Израел, който е основен съюзник на САЩ в района на Близкия изток", каза още вицепремиерът.

Коментари

Задължително поле