Красимир Първанов: Нивото на язовир "Рогозен-1" драстично е намаляло

В момента вследствие на работата на екипите на пожарна безопасност нивото на язовир „Рогозен 1“ драстично е намаляло. Това каза пред журналисти в Хайредин зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

„Обсъдихме, че е необходимо да направим спешно оглед на повредените съоръжения и да вземем решение какво ще се предприеме още в първите дни“, каза Първанов. Той добави, че всичко, което се прави, цели хората в региона да бъдат спокойни за живота и здравето си и за своите домове.

„В момента вследствие на работата на екипите на пожарна безопасност нивото на язовира драстично е намаляло. Мерките, които предприехме тук на място, са монтаж на съоръжения, т. нар. сифони, които ще изпомпват допълнително водата от язовира през язовирната стена, с което ще се увеличи дебитът, който ще се изпомпва през този изпускател и основните съоръжения“, обясни зам.-министърът.

По думите му втората стъпка ще бъде още в началото на следващата седмица да започне възстановяване на разрушения преливник с тежка механизация. „Това означава, че с едра скална маса ще се направи така, че водата да не прави тези приливи, които в момента виждате, с единствената цел да може да се успокоява и да не се получават тези разрушения“, добави Първанов.

„Трета стъпка е да се почисти дъното след язовирната стена, за да може да прави свободно отвеждане на водата през основния изпускател и допълнителните съоръжения. В по-дългосрочен план има работен проект, на кмета са осигурени необходимите средства, така че той ще трябва да проведе необходимите обществени поръчки и да изпълнява този работен проект“, каза още зам.-министър Красимир Първанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България