Красимир Ципов: МВР е готово за европредседателстовто

Снимка: Архив

МВР е готово за европредседателството както от страна на организация, така и от страна на форматите, които ще води. Това заяви пред БНТ зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Той допълни, че първото заседание с участието на МВР ще бъде в края на януари, когато ще има неформална среща на вътрешните министри на ЕС.

Той коментира разследванията на медицински лица и заведения, както и увеличаването на заплатите на някои служители на МВР.

От началото на годината МВР работи по повече от 10 досъдебни производства, свързани с проверки на лечебните заведения и търговия с лекарствени средства, заяви Ципов, и допълни, че проверките за незаконна дейност са над 180. Той заяви, че се очакват и ефективни присъди и допълни, че утре ще бъдат оповестени резултатите от разследването.

"Идеята е да се преустановят или доведат до минимум злоупотребите. В рамките на тези проверки работи и Икономическа полиция за неизгодни договори. Стана ясно, че общински или държавни лечебни заведения са предоставяли стаи на неизгодни цени на частни лечебни заведения", каза зам.-министърът.

Той заяви, че МВР е готово за европредседателството както откъм подготовка, така и от приоритети за обсъжданията, като един от тях ще бъде сигурност и миграция.

"Ще отделим внимание на оперативната съвместимост между информационните системи на държавите като Европол, а от друга страна - законодателния пакет за даване на убежище. Искаме да постигнем консенсус", заяви Ципов.

Ципов потвърди, че България защитава добре външната си граница, за което са свидетелствали премиерът на Унгария Виктор Орбан и вътрешният министър на Словакия.

"България добре охранява външната си граница и това е заявено от не един и двама лидери на европейски държави. Имаме преписки и досъдебни производства както срещу каналджии, така и срещу служители на Гранична полиция", допълни Ципов.

Според него в пъти са спаднали опитите за преминаване на границата на мигранти и допълни, че за сметка на това се е увеличил броя на репатрирани мигранти: "Ако България продължи стриктно с политиката на връщане, ще покажем, че се справяме с противодействието на миграционния натиск".

Ципов заяви, че МВР ще стреми да не пречи на живота на жителите и гостите на столицата по време на европредседателството, като срещите от най-високо равнище ще са около десетина.

Той изрази надежда да се постигне съгласие със синдикатите в МВР по отношение на увеличаването на заплатите на служителите във ведомството: "Имаме изготвено предложение е някои категории служители ще получат 15% увеличение - полицаи и пожарникари на младши изпълнителски длъжности".

По думите на Ципов са предвидени 60 млн. лв. за увеличаване на заплатите и изрази надежда, че ще се намерят средства за коледни надбавки на някои служители.

Той твърдо заяви, че МВР не участва в подслушвания и използването на специални разузнавателни средства с изключение на агенти под прикритие: "Спокойно мога да заявя, че МВР не подслушва и няма как да прилага нерагламентирани подслушвания. Стриктно спазваме всички правила".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България