Красимир Ципов: Частната охрана в селата е превантивна дейност, а не отстъпление на държавата

Снимка: Архив

Няма основания за противоконституционност, нито гражданите трябва да имат такива притеснения промените в Закона за частната охранителна дейност. Това коментира Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи, по БНТ.

Президентът и главният прокурор - независимо един от друг, атакуваха пред Конституционния съд промените. Според Сотир Цацаров е недопустимо да се прехвърлят на търговци правомощия на държавата, а мотивите на държавния глава са сходни.

Ципов уточни, че става дума за т.нар превантивна дейност - осигуряването на опазването на обществения ред чрез наблюдение, системи от видеонаблюдение, контрол и осигуряване за реакция чрез мобилни патрули. "Става дума за защита на имущество, население от противоправни посегателства, това не означава на всяка цена при наличие на извършено престъпление", допълни Ципов.

"Законът за частната охранителна дейност и сега действащия също предвижда така възможност - охрана на имущество, охрана на обекти. Това, че в новия закон бяха записани текстове във връзка с охраната на урбанизиране територии, по никакъв начин не се разграничава от всички други видове охрана съгласно новия закон. Идеята на тази разпоредба беше да се даде възможност на кмета на общината, ако прецени, да проведе една процедура по Закона за обществените поръчки след решение на Общинския съвет, с който да му даде такова разрешение и да се сключи такъв договор", обясни Красимир Ципов.

По смисъла на закона "урбанизирана територия" е селищно образувание в рамките на едно населено място или ограничено от това населено място, територия, ограничена от това населено място, където може да има различни видове обекти - частна, държа собственост. Идеята е да се осигури опазване на обществения ред, но по никакъв начин не следва да се говори за отстъпление от страна на държавата, каза зам.-министърът на вътрешните работи.

Той уточни още, че МВР трябва да осъществява контрол на частните охранителни фирми, но подчерта, че общата щатна численост на МВР е под 50 хил., а охранителните полицаи и жандармерията са около 15 хиляди по щат.

"Охранителна дейност, осъществяван от охранителни фирми, следва да се разбира като осигуряване на условия за сигурност на гражданите чрез т.нар превантивни дейности - мониторинг, видеонаблюдение, осигуряване на реакция. В никакъв случай не може да се касае за един пълен пакет правомощия, свързани с предотвратявания, пресичане или разследване на престъпления", посочи Красимир Ципов.

Коментари

Задължително поле