Кратери цъфнаха след снега по улици и магистрали

Снимка: Архив

Огромни дупки зейнаха по улиците и магистралите в цялата страна след разтопяването на снега. На много места новопоявилите се ями са по ремонтирани наскоро пътища и са дълбоки повече от педя. Големи са щетите по настилките на редица от основните пътни артерии.

Снегът отвори огромни кратери на главен път Е-79 в района от Благоевград до Кресненското дефиле, които са опасни за пътуващите при висока скорост.

Директорът на областното пътно управление в Благоевград Иван Кунев издаде заповед за започване на спешни ремонтни дейности.

Ремонтите стартираха в понеделник, затова движението е доста затруднено, на места се осъществява в една пътна лента.

И в градовете по улиците зейнаха големи дупки, от общините съобщиха, че ще направят комисии и оглед и едва след това ще започнат кърпежите.

След големия над 40-сантиметров сняг и в Пловдив се появиха няколко големи ями по източното платно на булевард "Васил Априлов". Кратерите са в подходите към моста над река Марица край Университета по хранителни технологии и от тях вече пропищяха десетки шофьори. Булевард "Васил Априлов" е една от входно-изходните пътни артерии на Пловдив към автомагистрала "Тракия", а само преди 2 години въпросният участък край моста на Марица бе основно ремонтиран, като за двете платна бяха похарчени 4 млн. лв. от републиканския бюджет.

Огромни кратери, дълбоки педя и половина, зеят и по улица "Булаир" в центъра на Пловдив, където обаче рекордът с най-много дупки продължава да се държи от улица "Шаркьой". С поражения като от снаряди е осеяна и главната улица в квартал "Остромила" под тепетата, по която бе пренасочен част от трафика след старта на ремонта на "Коматевско шосе". На места дупките са запълнени с чакъл, но асфалт отдавна няма.

В София също има нови дупки по много квартални и централни улици, разбити на места са и жълтите павета в центъра на града. Настилката по ул. „Леге“ е една от най-сериозно пострадалите.

Директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева обясни пред „Труд“, че причина за новите дупки е лошото качество на настилките. „Самият сняг и зимното почистване подпомагат процесите, които водят до по-голямо нарушаване на и без това нарушената настилка. Ако тя е качествена и в добро състояние, третирането с техническа сол или други химически препарати само по себе си не води до нарушения“, обясни инж. Георгиева. Тя посочи още, че почистващите фирми в София са били глобени общо с 205 000 лв. заради некачествено почистване вечерта на 10 януари. Такава е сумата, която няма да им бъде платена, защото са допуснали сняг по основни булеварди.

 

 

 

Павлова заплаши със санкции почистващите фирми

 

Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова заплаши със санкции почистващите фирми, които пестят от препарати срещу заледяване. Тя предупреди, че ще вали през цялата седмица до петък. Очаква се валежите да обхванат цялата страна. Павлова поясни, че имат готовност превантивно да затварят по-тежките участъци. За момента не се очакват извънредни ситуации.

"Категорично няма да приемаме оправдание с липсващи и недостатъчни материали. Санкциите ще бъдат много солени", закани се Павлова. Тя заяви, че е готова да помага на служебния кабинет със зимната обстановка, а финансовият министър Владислав Горанов се пошегува: "Лично ще карам снегорина." По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова снегопочистващата техника е разположена нанад 60 стоянки в града.

Със смеси против заледяване се обработват пътните платна на улиците, по които се движи градският транспорт в районите "Панчарево" и "Люлин". Обработват се улици от обществено значение и вътрешноквартални улици в район "Лозенец".

Затворници кърпят дупки в Бургас 

Започнало през уикенда, и в понеделник продължава събирането и извозването на натрупания сняг към обособената площадка на пристанището, както и спешното кърпене със студена смес на отворените от студа дупки по основните пътни артерии. Като допълнителна помощ са мобилизирани излежаващите леки присъди мъже от Бургаския затвор.

През уикенда бе създадена организация за почистване на подходите към образователните заведения и прилежащите тротоари, тъй като понеделник бе първи учебен ден след продължената заради снега ваканция.

Непочистен сняг мъчи шофьорите във Варна

Във Варна най-много дупки са отвориха след големия студ по малките улички. Те са коварни, защото върху тях още стои непочистеният сняг, остават покрити и колите най-често потъват и буксуват в тях, оплакаха се шофьори. По-големи ями са зейнали на места, където е имало ВиК аварии и не са били асфалтирани, а само замаскирани отгоре.

От общинската дирекция "Инженерна инфраструктура" още не са правили описание за дупките и необходимите кърпежи, защото се задава нова вълна студ и виелици. Основно поразиите идват от снега, който като се провре, повдига и раздува асфалта и зейват дупки, обясниха от дирекцията.

С нова смес против заледяване пък ще бъдат обработвани улиците във Велико Търново. Материалът е доставен в понеделник до базата на фирмата, която изпълнява основната дейност по зимната поддръжка. Сместа е произведена от великотърновска компания след проучване сред доставчици от страната.

Новият препарат ще бъде приложен по улиците на Велико Търново още при следващия снеговалеж. Той е създаден на основната на калциевия дихлорид, близък е по състав до солта и щади околната среда. Качествата му позволяват смесване с други по вид инертни материали. Цената му е с около една трета по-ниска от популярната противообледителна смес „Айсмелт”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България