Шофьорка пострада, колата й се преобърна на завой

Българка, възпитаничка на АУБ, е в класацията „30 под 30“ на ФОРБС за Европа

Крадци отмъкнаха арматурно табло от кола

Екатерина Захариева: ЕК няма да отхвърли българската инициатива за среща на върха Турция-ЕС

Сезират прокуратурата за лъвчетата от Разград, готвели изнасянето им без знанието на Общината

Лавров: Русия я обвиняват за всичко в света, Сърбия – за всичко на Балканите

Двама членове на „Пуси райът“ поискаха убежище в Швеция

Откриха труп на мъж в напоителен канал край пловдивското село Марково

Министър Димов в Европарламента: В Пирин България не нарушава европейското законодателство

Тома Биков: Ако президентът Радев иска политическа криза, да го заяви ясно

Тежък жребий за България в дебютното издание на Лигата на нациите

РЗИ: В Добрич за питейни нужди да се ползва само бутилирана вода

Съдът постанови арест за двама изнасилвачи на 59-годишна жена Издирват единия изнасилвач, избягал в чужбина

МОН: В 314 училища в страната не се учи поради висока заболеваемост

14-годишен убиец на бездомник биел възрастни хора без причина Д. Ж. направи признания, но остава в ареста

Крахът на тандема Путин-Лавров? Днешна Русия остана без съюзници, дори и без партньори

Путин определи като „наглост“ почти единодушното приемане (419 срещу трима) от камарата на представителите на Конгреса на САЩ на закона за санкциите срещу Русия. Може и да е наглост. В Америка също имат „вежливи хора“.

Но тук въпросът съвсем не е в наглостта. Приемането на закон, който поставя Русия на едно ниво със Северна Корея и Иран, има символично значение. Символ е на пълния крах на цялата външна политика на тандема Путин-Лавров.

Само се замислете! През 2013 г. Русия е уважаван член на почти всички важни международни организации и структури, включително Г-8. Всеки, по един или друг начин, иска да поддържа отношения със страната. И това не беше постигнато благодарение на Путин и Лавров; не те изработиха и умножиха тези позиции на Русия. Това беше отражение на реалния потенциал на Русия на световната сцена, нейният „основен външнополитически капитал“, натрупан със съдбата и историята на народа й. И това ни положение не се промени нито от войната в Грузия, нито от спонсорираните независимости на Абхазия и Южна Осетия, нито от закона „Магнитски“, нито от безкрайните вербални претенции и обиди към всички, като подрастващ в периода на половото му съзряване. Упреци имаше, но ограничения и санкции – не.

През 2017 г. вече е очевидно, че националният ни външнополитически капитал е напълно пропилян от руските власти. Против Русия, на законодателно ниво, има наложени широк кръг икономически санкции и ограничения, които в съвкупността си, се явяват сериозна пречка за развитието на страната, и които няма как просто така да бъдат свалени (за отмяната на поправката „Джексън-Веник” за търговските ограничения срещу СССР на американските законодатели им трябваха 38 години и в крайна сметка я премахнаха едва през 2012 г.). Параметрите на новия американски закон имат не толкова икономически, колкото политически характер.

Конфликтът с Европа, който ръководството на страната отдавна гради настойчиво, доведе до циклично (практически на всеки шест месеца) педантично обновяване на пакета със санкции срещу Русия.

Също така и продължаваме да се намираме в постоянни открити и скрити конфликти с всичките си съседи: война с Украйна, обтегнати отношения с Молдова и Грузия, пълно отчуждаване на страните от Прибалтика, дори с Беларус в момента трудно намираме общ език. Добавете тук и сложните отношения с по-голямата част от страните от Централна Азия, и невъзможността да се контролира растящото напрежение там, което се прехвърля от Афганистан. Плюс безсмисленото и ощетяващото интересите на страната участие в гражданско-религиозната война в Сирия, която заплашва да въвлече целия сунитски свят (две-трети от мюсюлманите на Земята). И ето я вашата „външна политика”. Днешна Русия остана без съюзници, дори и без партньори – вървим по „пътя, който не е там”.

Икономическата ни политика последните 15 години също може с основание да се нарече провал. Когато в периода 2003-2008 г., благодарение на високите цени на петрола, страната имаше безпрецедентни възможности за реформиране на икономиката и създаване на условия за формиране на истинска средна класа, не бяха положени никакви усилия нито за създаване на съвременна конкурентоспособна икономика, нито за изработването на ефективна енергийна политика, която да се съобрази с бума на шистовия газ. Затова опъваме тръбопровод след тръбопровод към Европа и хрантутим ниско-ефективни корпоративни гиганти като „Роснефт” и „Газпром”.

В резултат на практическите четирите мандата на Путин, Русия няма нито политика, нито стратегия. Вместо това Кремъл практикува примитивно силово управление и шантаж, със заплахи и намеци за използване на ядрено оръжие.

Цяла армия смели руски коментатори, политолози, депутати и „сенатори” отговарят на въпроса какво ще правим сега с мечтания, че заради нас Европа ще се скара със САЩ и в резултат на това последните ще се откажат от санкциите. Или се надяваха, че Тръмп няма да подпише закона. Други още говорят „какви контра-санкции ще им спретнем, че сами ще дойдат да се молят на колене”, и въобще как „така сме си по-добре, ето вижте, благодарение на санкциите, си гарантираме самостоятелното оцеляване”.

Новият американски закон не е поредното удължаване или разширяване на съществуващи санкции. В комбинация с европейските санкции, той ознаменува нова действителност, в която се намира нашата страна: Русия вече е почти напълно изключена от световната финансова система и й е пресечен всякакъв достъп до глобалните капиталови пазари. Мястото, което Русия ще заеме през следващите години ще е редом до Северна Корея и Иран. И противопоставянето ще достигне ново измерение. Най-важното обаче тук е колосалната загуба на време и необратимото изоставане. Тук вече не говорим за хулиганските прояви на сътрудниците на Лавров на заседанията на Съвета за сигурност на ООН. На Запад вече ясно си избистриха сериозните кризисни процеси, които водят до рецесията на съвременния капитализъм. Току виж започнали и преосмисляне остарелите и неработещи западни парадигми за политиката и икономиката. За огромно съжаление, именно в този момент, на нас ни се очертава дългосрочна стратегия на изолация и понижаване на статута на Русия на международната сцена. Върху днешната политическа материя ще се възпитават и обучават новите поколения световни политици. Нагласата на мисълта, която ще им се създаде сега, ще е много трудна за променяне след време.

 

На Изток всичко е гнило

На Изток също не му се получава успешно на Путин. Китай остава напълно безразличен към нас. Дори съвместният проект “Силата на Сибир” за газопровод към Азия се оказва, че Русия ще строи за собствена сметка. Неясната руска позиция доведе до невъзможност да се постигне каквото и да е споразумение с Япония, която също поддържа санкциите срещу Русия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (66)

 1. Путя е по лош от Сталин. Сталин не беше милиардер. Същият галош но православен. Парясник а говори за ценности. Тъпо ченге.

 2. Явлински работили в петък или чете Талмудата? Интересно ми е как ли вижда той бъдещето на Русия ? Да се правят констатации е лесно, особено ако си почиваш в петък. Нали му е родина. Или на него все му е тая кой ще експлоатира народа с водка вместо кръв. И преди Втората война Русия не е имала приятели, никога не е имала. Дано това тъпо ченге да не натисне копчето, защото от Явлински няма и петно да остане.

 3. Изтрихте ми коментара идиоти от „Труд“.
  Не ви прави чест да помествате изявления на хора които пишат лъжи и обслужват чужди на Москва интереси.

  1. Защо не,нали това е целта,отвсякъде да се оплюва Русия.Някой казал,друг написал и след време ще се цитират ,като различни мнения.А те имат общ източник САЩ.

  2. Защо в. Труд да не е руски вестник, че да го е грижа за интересите на Москва. Или нещо съм пропуснал?

 4. Чак се просълзих от тази статия. Замазаха ми очите с тази критика…нищо, че се копира и ни приравняват с руснаците – Китай остава напълно безразличен към нас… А политиката на Русия е преначертана за следващите не 1-2 а 10 години. Народът е важно да живее в страх и да има враг в лицето на запада, за да се постига лесна популистка победа на изборите. Все пак “хляб и зрелища“ е по-лесно да се асимилира от масите, отколкото икономическо развитие, адекватно образование…свобода на словото…прозрачност и законност.

 5. Запада прави войни и после прехвърля вината за това на Русия. Това е така заради купените медии и безскрупулните журналисти в тях. За тях е по важно да си запазят работното место и да си получават заплатата макар че вкарват милиони в заблуждение. Може да се каже че журналистите участват наравно с политиците в цялата тази измама

  1. Така като гледам как ми използваш ника и ми става ясно кой мами. Жалко наистина.

    1. Прав си. Не е мой. На майка ти е ника. Мога винаги да бъда и Велемир и комент… Благодаря, че ме подсети.

  2. И в Авганистан ЗападЪТ вкара руските (тогава съветски) войски, и вежливите човечета в Крим ги вкара ЗападЪТ. И да помага на престъпника Асад пак западЪТ ги накара. Туй звучи, като оправданията на престъпниците в съда, че имали трудно детство.
   А българските русолизци, родния си правопис ненаучили, се хвълят на амбразурата да защитават политика която е вражебна и на нас в България.

   1. Асад е законно избран, а евроатлантиеските господари на тролещата отрепка уточняващ създадоха терористите от исис. Не бих плакал ако един ден избият уродливото му семе.

    1. Асад е толкова законно избран колкото всеки един диктатор. Преди това законно избираха баща му…а като усети Асад, че ще падне от власт директно си спретна една гражданска война….законно. В северна корея също законно е избран Бог Ким. В Русия е Бог Путин….а останалите народи са втора ръка за нашите руски господари.

     1. Асад е „диктатор“, защото спечели многопартийните избори, които безродната опозиция бойкотира по съвет на евроатлантическите демократи. Това е факт. Сценарий проиграван не за първи път от евроатлантическите демократи. Факт. Също както е факт, че евроатлантическите демократи мразят референдумите из червата си.
      Това, че в натовските стаи ви спускат на промитите чутури като теб и олихофрена плевелиев какво да тролите също е факт.

 6. да крадеш – това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
  да крадеш много – това е БИЗНЕС !
  да грабиш цял народ – това е ПОЛИТИКА !
  да ограбиш цялата планета – това е транс-атлантическа ЦЕННОСТ!

  1. Забрави да упоменеш, че това е девиза на путлеристите от Русия. За това и гепнаха Крим…и целия им олимпийски комитет измами с допингите, а съветниците на Путлер са поставени олигарси и Медведев (човек който не може да сам да обясни нереално високите парични постъпления). Да си платен руски трол…безценно, което за рубладжийте се равнява на (300-400 EUR. )

   1. Всъщност като се замисля Крим го гебнаха защото не искаха краварите да слагат кораби там. А краварите нагли се оказаха. Опитаха се под носа на Руснаците оръжие да развяват. Отговора на Руснака бе дори много дипломатичен. Ако беше севернокорееца щеше да им подпали веднага задниците. Но и това ще стане. Има време за всичко

    1. Еми нормално тогава хората да се страхуват от Русия. Едно е да искаш друго е да направиш така, че вовеки веков да скъсаш със съседите си. Това е пример защо трябва да стоим настрана от държава като Русия. Благодаря, че за сетен път подчертаваш правотата на мнението ми.

     1. ТРЯБВАШЕ ДА СТОИШ НА МАЙКА СИ В ПУТКАТА ЕВРЕЙСКО ГОВЕДО

   2. Е, руснаци с допинг е зле, а сестри уйлямс е лечение…
    Въпрос на шизофренизъм и ценности.

 7. Русия вече е колос на глинени крака.Както казваше Р.Рейгън“ „ Горна Волта с ракети„ Освен да изпомпат и последната капка нефт и газ и да изпият получените долари за друго не ги бива, А ядрените им ракети така и ще си изгният в силозите,защото никой не е толкова луд,че да си позволи лукса да ги използва на практика. Светът се развива,отиде на Марс,а горките руснаци все още си живеят със спомена за великата победа през 1945 г. Толкова са зле,че и водка не могат да си купят,та поркат разни одеколони и „Баришник„ и масово измират от тях. Мужиците нямат бъдеще-територията на Сибир ще стане Китайска,Японска или на ООН.

  1. А България стана циганска – нали това искате евроатлантическите патриоти?!
   Амсй от толихофрени ала плевнелиев.

 8. Григорий Явлински е безспорно един от най-добрите икономисти в Русия, но не бива да се отрича, че е политически обременен и от статията лъха реваншизъм и пристрастие. В политическата си кариера той е опонент на Елцин в президентските избори в Русия през 1996 и на Владимир Путин на изборите през 2000. През 2012 независимата избирателна комисия (НИК) отказва на партията му Яблоко да регистрира кандидатурата му за президент, въпреки голямата обществена поддръжка. Роден е в Лвов (Украйна), етнически украинец, което също до определена степен допренася за тона на статията.

  1. Няма страшно. Ще свърши като Политовская или ще го самокатастрофират. Те там така си разчистват сметките. Не случайно средно на месец гътват и по един журналист. За това и няма да чуем действителни проблеми за руснаците, ами само филтрирани от ТАСС платени копи пейстове. Останалото го правят 10 платени трола със 20+ профила из различните сайтове и платени медий като Труд. Не случайно в сайта им няма и модератор който да контролира дали се пишат глупости и да банва чистата пропаганда.

   1. Аз да ви кажа понякога получавам раздвоение на личността. Туй е поради товна че мисля едно а шефовете -началниците на краварника ми плащат да пиша друго.

    1. Няма да се плашиш ела при нас. Ние руските тролове сме толкова долни, че ни взимат от психодиспансера. Изискванията ни са да си долен плужек с пъдарски манталитет и педерастки наклонности. Присъединете се към педеруската армия.

     1. така е. От психото ви вземат. Като гледаш плевнелиев и оная отрепка от су – няма съмнение.

  2. Странно, всички русофили не критикуват аргументите в статията, а се занимават с автора какъв бил. Това е отличителен белег на хибридната война и на пропагандата въобще. Така, че обвиненията ти в пристрастност могат да бъдат определени само като „крадецът вика: дръще крадеца“.

 9. Да си руски трол е свинска работа – хранят те с помия, грухтиш, подритват те и се гнусят от теб.

 10. Авторът пропуска нещо много важно, а то е, че който и тандем да управлява Русия – дали ще е Ленин-Крупская, дали ще е Сталин-Берия, дали ще е Хрушчов-Прасчов или Путкин-Лавров – няма никакво значение. Народът си е прост, животът му – тежък, скучен, живот без маска и без грим, озъбено, свирепо куче. Кучето, естествено е служител на КГБ, който пък от своя страна никога няма да остави недоразкъсана своята жертва – руския народ.

 11. Ние руските тролове сме жалка работа. Разкайвам се, че служа на такъв педерастки режим, но пък е късно за мен. Аз и моите колеги имаме непоправими психически отклонения подобно на всичко до което се е докосвал руският мужик. Кофти ми е, че на запад нормалните хора работят нормална работа, но пък нали и за нас некадърниците трябва да се намери нещо. Кофти е също, че се налага да се крия, че да не ми се смеят и кучетата, докато ме нареждат из форумите. Тежко е да си путлеристки трол, но пък мизерници като нас не могат да правят нищо друго освен тази долна работа.

  1. Жалка работа е га разни еврогейски и краварски пидали използват чужди никове. Можете да ми ядете уя макя ви мръсници.

   1. Така е. Ма както каза един руски плужек. Да не си го патентовал ти тоя ник? Или може би е завещан от дядо ти. Не се убиждай ама ми развързахте ръцете да ви троля.

 12. Не е вярно, че преди ВСВ Русия не е имала приятели. Пръв приятел и беше Хитлер, след него Гьобелс и Рибентроп.

  1. До рибентроп са с отявлено студени взаимоотношения. След това идва подаръкът (чехия) от англия и франция за хитлер обявен като мир на машето време и насъскването на хитлер на изток. Чак тогава идва рибентроп.
   Това са фактите… Но в натовските стаи се учи друга история по лесносмишаема за кухите кофи на евроатлантическите тролове.

 13. Григорий Явлински, поредната чифутска свиня от петата колона. Лошия матриял е много по-света, но и мислещите не са малко. Русия срина еднополюсния свят на краварите от САЩ, а техните подлоги плюят Путин и Лавров, което за мен лично означава, че Русия се движи в правилна посока. Ако не е Путин ще е друг, връщане назад няма да има и това не зависи от никой човек, защото такива са плановете на живата разумна Природа. Тази жива разумна природа е създала всички нас и онези кравари с техните подлоги, които искат да обърнат посоката на движение, но те нямат такива сили и ще си платят за злото, което причиняват на човечеството. Прогреса не може да бъде спрян от краварите и техните подлоги, ако продължават да спъват процеса, ще платят много скъпо.

  1. Нищо не е сринала Русия, освен самата себе си. Истинота е, че за известно време през 60 и 70 г на миналия век СССР достигна военен паритет с цената на 40% от вътрешния рродукт харчен за въоръжаване и изчерпване на икономическите си възможности. Тоест този паритет не й беше по джоба.
   За да бъдеш велика сила, трябва да си велика икономика. Това руснаците докато не го рaзберат ще са колос на глинeни крака. И затова статията е много вярна, независимо кой я е писал.

   1. Погледнато отвън с промит от краварите мозък си прав. Но живота има и друга страна невидима. Живата разумна природа никога и на никого не е позволявала и няма да позволи да бъде едноличен господар на Земята. Поради тази причина краварите са наритани, пропагандата им показва друго, но истинската картина е друга. Ако се замислиш, краварите сложиха Русия в един списък с КНДР и Иран. Време е да се пробудиш и да си актуализираш понятията.

 14. На феновете на краварите и злото ще кажа, че възмездието ще е 100%, ще си платите за всяко зло. Когато дойде момента и ви питат, да знаете, че оправдание няма да имате, защото всяко ваше действие и всяка ваша дума е осъзната, а колкото по осъзнати, толкова по строго ще си плащате и получите възмездието. Бог прощава, но възмездието никой не е отменял, защото закона за всеобщата справедливост и равновесие във Вселената е основен.

  1. Законите на живата разумна природа можете да намерите в народната мъдрост. Каквото си посял, това ще жънеш. Каквото си надробил, това ще сърбаш.

   1. Поправям се. Империята на злото е Русия. Даже тука между нас руските тролове си имаме една поговорка, че ако Русия беше болест щеше да е рак. Пък и е по-лесно за милата ни родина Русия да ни плаща жълти стотинки и да си държи гражданите в мизерията отколкото да се стреми да им предостави качествено образувание, здравни грижи…върховенство на закона. Много по добре и с малко пари е пропагандата и религиозното промиване на мозъци.

   2. Империята на злото е САЩ. Едно време преди 25 години четох пророчествата на Петър Дънов. Той казва, че Северна Америка, Япония, Англия, Западна Европа и Гърция ще потънат, а на север от Сибир ще се надигне нова земя, в океана пък ще се появи нов континент. Чудех се защо именно тези земи ще потънат, а сега стана очевадно, че злото идва именно от тези територии. На Русия ще и се даде нова земя, за да бъде възмездена за битката със злото.

 15. До скоро се твърдеше че благодарение на санкциите Русия ще фалира. Ами няма такова нещо, така че говорете си .. на кой ли му пука.

  1. Що много просперираща ли ти се вижда Русия? В момента се повтаря сценария на Рейгън: спадане на цените на петрола, ангажиране във скъп външен конфликт (тогава Авганистан, сега Сирия), принуда да харчи огромни средства за въоръжаване, които не са й по джоба. Този сценарий доведе до краха на СССР. И за Русия няма да е по-добре. Чак да фалира никой не иска. Иначе Западът трябва да храни и 160 милиона руснаци. Но ще я държат да крета докато сама се разпадне.

   1. Той сценарият афганистан тече за щатите. Китайците ясно го разясниха на тръп…
    Инак как е в стаите на нато? Промиват ли празната ти евроатлантическа кратуна?

    1. В стаите на нато е съссредоточено злото на света. Там е седмия кръг на ада и само Бог Путин може да ни спаси. Ние сме втора ръка народ и като такъв трябва да слушате мен и комента.

     1. Теб да те гепа в една стая и да ти надера дто еврогейско

 16. Ей , модераторите на „Труд“ – защо не пуснахте коментара ми ? Не бях написал нищо обидно . Тук по-горе чета и цинизми , не ги спирате ?… Направо сте м…ни ко….та !

 17. И у нас плеяди платени от берлин и прочие демократични хомосексуалисти пишеха подобни статии през годините на прехода…

  1. Да. А сега плеяди от руски педермета като мене и тебе си пишат ама за по-малко пари. То за това и ни е яд и громиме лошия запад всеки ден.

 18. Оказа се, че моят ник стана марка, защото еврогейовете и подлогите на краварите започнаха да го използват. Своите си никове не можаха да наложат, защото никой не се връзва на еврогейската и краварската лъжа и пропаганда.

  1. Що бе, не те ли кефи. олихофрен руски. Да не би да си го патентовал?

   1. За вас еврогейовете и краварските подлоги подлостта е метод, никаква чест и достойнство. Важното е да окъкате всичко.

 19. Браво на Явлинский!Дано Лавров благоволи да се запознае с неговият анализ!Той е най-слабия външен министър на Русия довел до пълен крах дипломацията на тази велика страна!Да попита какво мислят неговите съседи за Путин и Русия!Полша,Украйна,Балтика,Грузия,Румъния,Япония…Всичките все са лоши,а руснаците са добрите!

  1. Съвсем прав си – държавите , които си изброил са американски мекерета и руснаците наистина в случая са добрите . А руската дипломация , начело с Лавров внушава респект и уважение у краварите , а и у ЕС .

 20. Един „евроатлантически соросоиден руснак“ в момент на умопомрачение написал един „пасквил“ а наколко „евроатлантически безмозъчника“ се опитват да капитализират късогледството си!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.