Съдия Корнелия Колева стана зам. председател на Апелативен съд-Велико Търново

„Лудогорец“ срещу унгарския шампион

„Левски“ ще лекува словашки комплекс

Изписаха от болница двама от ранените край Пловдив американски парашутисти

Херо Мустафа ще е новата посланичка на САЩ в България

Проверяват 15 къщи за гости във Варненска област Мониторингът е за 288 имота от общо 746 в страната за 82 млн. лева

Зоозащитници започнаха безсрочен протест пред резиденция „Евксиноград“ Зоват премиера да накара чиновниците да спазват законите

Вижте как австралийски питон изяжда огромен крокодил (СНИМКИ)

Whats App се срина в Европа и Латинска Америка

Безплатна зона за палатки и мащабна сцена – за първи път на фестивала „Francofolies“ в Благоевград

9-годишна варненка спечели златото за авторска песен

Ангела Меркел: Санкциите срещу Русия ще паднат, когато видим, че се изпълняват Минските споразумения

Ремонтират манастира „Св. Св. Петър и Павел“ в Свищов В старата сграда на обителта от 1913 до 1836 година е пребивавал Неофит Бозвели

ЕК: България да създаде надеждна стратегия за разнообразяване на доставките на газ Страната ни трябва да постигне 27% дял на възобновяемата енергия до 2030 г.

Потвърдиха присъда за контрабанда на 200 кг тютюн в Бургас

Краят на една предизвестена приватизация

Вече имаме нова класа – „грабители на стореното“

Промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, предложени от министъра на икономиката Емил Караниколов и одобрени от парламентарното мнозинство, предизвикват бурни дебати, но в тях (промените) всъщност прозира една голяма символика.

Символиката е многопосочна. От една страна, да се приватизира почти три десетилетия държавна и общонародна собственост означава, че натрупаното общо богатство на България е било в огромни мащаби за тогавашната деветмилионна страна на работници, селяни и интелигенция. От друга страна, „краят на приватизацията“ да се обяви и гласува от правителство, в което доминират „десни“ политици, и по предложение на бивш шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е повече от уникално явление в мащабите на близкия Космос. От трета страна, „приватизацията“ на оставащите 2% обща собственост да се трансформира в „други форми на публично-частно партньорство“ (най-вече концесии) в държава, в която корупцията е с исполински размери, не може да не се тълкува като илюстрация на възможностите попресъхналата каца с мед да бъде допълнително доогребана.

Всъщност „приватизацията“ в България започна още през далечната 1984 г. по препоръка на Тодор Живков и според по-късно приетия Указ 56. Още по-рано учителите винаги даваха „частни уроци“, обущарите и шивачите извършваха „частни услуги“, а политиците участваха в знаменитите „частни случаи“. Това хората добре си спомнят. Както си спомнят, че „общата собственост служи най-добре на народа“.
След 1990 г., особено след 1994 г., приватизацията в България се разгърна в такива мащаби и при отсъствието на каквито и да било антикорупционни закони и приватизационни норми, които отсъствия постлаха червено килимче пред политици и „техните“ приватизатори. И ако Маркс говореше за „първоначално натрупване на капитала“, а Вебер – за „протестантската етика и духа на капитализма“; то българските правнуци на двамата брадати дядовци откриха нови формули – „първоначално разграбване на натрупания общ капитал“ и „печалбарската етика и духа на подкупния държавник“.

С други думи, капитализмът в България се възроди реституционно и чрез пладнешки „приватизационен“ грабеж. Само като „грабеж“ може да се дефинира „разпродажбата“ на огромната част от държавните активи на цени 10, 100, 1000 и повече пъти под пазарната им стойност. Или за 1 пробит долар. Ползи имаха и двете облизващи се страни: първо, приватизаторите – наши и чужди хора и компании, привикнали на допълващи сделки под масата; второ, приватизиращите, които, прибирайки благата сума, оставяха нещо за себе си, за семейството си, но не забравяха и „центъра“, който ги беше назначил. Някои от по-мъдрите „политици приватизатори“ дори си организираха публични процеси, чрез които препраха нечистото си минало и днес се наслаждават на добро здраве и раздават щедри усмивки и мъдри наставления за бъдещето на страната ни.

Според меркантилистическата макроикономическа школа чрез приватизацията се цели постигане на по-добро управление и стопанисване на приватизирания обект с оглед увеличаване на общественото благосъстояние. Ако това е така – а то не е! – днес минималните и средните заплати щяха да стигат за богата трапеза три пъти дневно, за изплащане на ново жилище за 5-10 години, за отлично безплатно образование и чудесно безплатно здраве на възрастните и децата. Т.е. по-добре от „едно време“. Разбира се, сектата на неолибералите се оказа печеливша на практика (и днес – от фондация „Други за някои специални от България“ и други финансови апендикси на чужди държави и идеологии), но тя загуби теоретичната битка.

Да сумираме. Не е вярно че приватизацията води до „по-добро управление“, справка: приватизираните „Кремиковци“ АД, авиокомпания „Балкан“, „Булгартабак“ и т.н. – сега скъпи покойници или в процеси на препродажба. Не е вярно, че приватизацията води до „увеличаване на общественото благосъстояние“, справка: националното богатство на България до и след 1990 г. Не е вярно, че чрез приватизацията печели „цял народ“, справка: покупко-продажбите на БТК, „Електроразпределение“ – Варна, Горна Оряховица, Стара Загора, Пловдив, Плевен и София. Впрочем в много отношения днес не може даже да се санира онова, което преди е било изградено, справка: панелните блокове.

Така че днес имаме две нови класи: класа на „строителите на България“ и класа на „грабителите на строеното“. Несравними са: от една страна, богатствата на олигарсите и техните политически крупиета; от друга страна, богатствата на работилите 45-50 и повече години (строителите на сегашното приватизирано богатство), сега пенсионери, които скоро щедро ще бъдат възнаградени с „безусловните“ 300 лв. минимална пенсия. Пардон, с условните 200 лв.

Все пак в „забранителния списък“ за приватизация остават доста предприятия, които са оценени като „стратегически“. Ако страната България постигне добър икономически растеж (3-6% средногодишно, което се оценява като „среден растеж“, или над 6% – оценявано като „висок растеж“), то може да се помисли и да се премине и към „натрупване“ (надграждане) на остатъчното „общо“.

Накрая – изключително важно е да се напомни, че държавният сектор в „образцовите“ страни от Европейския съюз, а и около него, остава като голям дял в икономическите им системи. Държавата е крупен производител, който генерира чудесни приходи, както показват практиките. Ако държавният сектор се разраства, той става и крупен потребител на продукти и услуги от други производители, което води до нарастване на икономическия растеж. И когато държавният сектор се разраства, обикновено безработицата намалява, а по-високите заплати в този сектор са „насърчение“ и частниците да вдигат доходите.
„Борисов 3.0“ очевидно прави завой в правилна посока. Дали ще стигнат компетентност, сили и воля за продължаване в тази посока?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. дано измрат в мъки вувузелите на приватизацията кат филип димитров и иван костов….

  1. Невидимият отгоре ги гледа внимателно. Знае какво да прави.

 2. МНОООГО ДОБРА И ТОЧНА СТАТИЯ. ПОЗДРАВЛЕНЯ ЗА АВТОРА.

  1. Благодаря! Можеше и по-обширно да направя сравнения на държавния сектор в България и в другите страни на ЕС. Пак не е в наша полза.

 3. Статията е един плосък пропаганден напън, пълен с логически недомислици.
  А трудоваците цензурират всеки коментар, който не е подкрепящ автора. Щото те така го разбират онуй нещо – свободата на словото.
  :))))

  1. А вие напишете „истината“ си. Ако ви стиска. И ако можете.

   1. Професоре, не е джентълменско да подхвърляте изреченийца като „А вие напишете „истината“ си. Ако ви стиска. И ако можете.“. След като медията не пуска коментари с противоположна на вашата позиция. Поне моят отговор не беше допуснат.

  2. Олихофрен прост, в германия и 5% от това което можеш да пишеш у нас се цензурира…

 4. Много тъпа и „комунистическа „статия.. Ако питаш един от Северна Корея ще ти каже че едва ли не те са най развитата и най модерната страна в света, центъра на света и така нататък.. Ама света не знае къде е и не се интересува от С.Корея.. Така беше и в България

  1. Напишете „светла“ капиталистическа статия. Ама май не можете?!

  2. Прост си,много си прост.Благодарение на това ,което построиха нашите родители,баби и дядовци сега има такива мърши,наричани крупни бизнесмени или олигарси.Все още има за крадене и заграбване от това,Кокто е построено във времената на „лошия“ комунизАм.

 5. Хора…!Ако сте..???Спрете се…!!!Вразумете се…!!!Алчността винаги води до провал!!!Ограбването!Разграбването!Раздържавяжането!Одържавянето!…Или както сте си решили да го наречете…, е един вид САМОУНИЩОЖЕНИЕ, като ЧОВЕЦИ!И ако не се спрем да преяждаме и после да го повръщаме,(“ ама да няма за другия“), но да искаме за себе си и още ..и още.. и ВСИЧКО, то е ДОКАЗАНО, че ВОДИ до САМОУНИЩОЖЕНИЕ!!!НА ИНДИВИДА И НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!!!Ако тези алчни индивиди си мислят, че със средствата,методите и начините ще живеят в охолство и благополучие или ще се заселят на Друга Планета(т.к. тази планета „Земя“ няма ресурси за тях(ОГРАБЕНИ И УНИЩОЖЕНИ ОТ САМИТЕ ТЯХ),…то.., не аз го казвам…“Алчността, погубва ЧОВЕЧЕСТВОТО“!!!Много просто, доказуемо и ясно!Амин!!!

  1. Не е случайно че живеем в епохата на „Шестото измиране“, антропоцена. След нас ще останат само финансовите отчети с печалбите.

 6. Като бивш студент на проф. Дуранкев (в онези години все още доц. Дуранкев) го поздравявам за добрите статии и се надявам, че ще продължи в същия дух.

 7. Прав си професоре. Боян Дуранкев е голям експерт и още по-голям българин.

 8. Глупости „професоре“.. Ще ви кажа защо. Първо- приватизацията беше направена от комунистите за комунистите. За това бяха и тези куфарчета с пари, отделно където единствените хора с пари тогава бяха на партийна хранилка(2-3 хиляди в цялата страна) останалите 9 милиона бяха ограбвани и за това са и ниските пенсий и равнището на заплащането. Панелите, които се санират сега са в резултат на нулевата политика навремето (на запад панелите са на общинска земя и хората се задължават да плащат възникналите разходи за саниране и пр всяка година има ремонти), за това и на запад всички които живеят по блокове са предимно от ранга на соц.слаби или взимащи минимални доходи. А държавата си разпродаде фабриките защото не работеха на загуба заради разграбването и некадърността на цял един режим. Сега по вашата логика БДЖ трябваше вече да е цъфнала и вързала… Относно справките ви, отлично знаете, че се дава пример и доказателства а не повърхностни „справки“ които никой няма да види заради огромния обем данни които трябва да се провери.

  1. Така е! Затова комунистът Филип Димитров бе изваден от киреча от комуниста росен Плевнелиев. И затова винаги съм твърдял, че скачащите за демокрацията на сдс на орлов мост са прости урoдливи говеда.

 9. 1. Приватизацията, както всичко останало в България е белязана със знака на престъплението. Професора не казва нищо ново. Но и промените, за които става дума, ще са белязани по същия начин! Не виждам нищо положително.
  2. В основата на предполагаем икономически възход / не разтеж от 3-4 % за година – две / на страната ни ще стоят обществени промени: закони, съдебна система, наука, мотивация за образование и трудови навици, морал …Тези загуби са по-големи от загубите от приватизацията. Все пак преди 90 г. българската икономика беше в застой, със изхабени машини, без достъп до нови технологии, с изкуствени пазари.

  1. Не мога да се съглася с твърдението на ТТ, че „преди 90г. българската икономика е била в застой , със ИЗХАБЕНИ ?!?! машини, без достъп ?! до нови технологии, с изкуствени ?!
   пазари“.
   Това са кухи, тъпи, безпочвени словоблудствия на невежствен оратор.

   Аз лично със запознат с фактите относно закупуването на нова ЗАПАДНА техника в периода 1985 -90г за цели сектори в индустрията и сигурност знам, че в този период държавни фирми-вносители, като „ТехноИмпортЕкспорт“ закупиха с валута, внесоха и монтираха нови италиански и германски машини за ЦЯЛАТА ни текстилна промишленост, оборудване което работи и до днес. Като пример само ще посоча предприятието „Катя Ванчева“ в Доспат, сега вече приватизирано и принадлежащо на щерката на Иван Костов – още работят там с машините от 1987г. Печалбата на предприятието тогава беше няколко милиона долара на година – сега ги прибира щерката.

   И още безброй такива примери могат де се изброят.

   1. Добър пример! Всичките западни машини в леката промишленост работеха с западни консумативи / т.е. с валута / и продукцията се разпределяше така: 70-80 % за въътреешения пазар, 10-15% за ссср и останалото на запад….
    Т.е. вложенията в машини не се изплащаха с валута, а по други начини. Тук няма да ги коментирам. Много чеесто западните технологии се побългаряваха / тогава се казваше рационализация / и това ги скапваше.
    Вие ми обяснете уважаеми, една машина от 85 г. с българска рационализация, през 90 г. в какво състояние е? Питайте Тадаръков да ви каже Булгарлизинг с какви пари плащаше и с колко фалира…

   2. Добавка: това беше само за леката промишленост. Тя беше приоритеетна в последните години по политически причини / хората протестираха масово / и по финансови причини – все пак влизаше някаква валута….

 10. вече казах, но ще повторя: ТТ е словоблудец който на всеки аргумент отговаря със поток от безмислици.

  И за какво го прави ? Егото ли го сърби ?

  Фактите са важни , а не разсъжденията относно тях на разни примати .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.