Кредитен милионер заблуждава еврокомисия по жалби

Ивайло Илиев имал частен хеликоптер

Кредитен милионер, взел над 5 милиона лева от банки, фирми и физически лица, се опитва да завлече кредиторите си като се жалва пред европейски институции. Ивайло Илиев, който доскоро притежаваше и личен хеликоптер, в момента се представя за бедняк и жертва на съдебната система в България. Той е автор на десетки петиции и жалби, в които твърди, че в България спрямо него е осъществяван произвол от страна на съдебно-изпълнителните органи. След като заля европейските институции с оплаквания сега в страната идва група от евродепутати, които ще проверяват дали съдебната власт не отказва да прилага европейското право, както твърди Илиев, при осъществяването на заповедното производство и прилагането на Гражданско-процесуалния кодекс.

Преди време Илиев, известен като най-богатия длъжник в държавата, ползваше “политическата” подкрепа на Мая Манолова, която го разхождаше из телевизиите като бедняк, лишен от жилище, в подкрепа на популистката й война срещу съдебното изпълнение. След залеза на Манолова, Илиев очевидно се е еманципирал и се опитва да пробие сам в европейските институции. В момента двамата дори са нещо като конкуренти за “европейското” внимание, защото бившият Омбудсман и неуспял кандидат-кмет на София също е сезирал Европа по любимата си и крайно популистка тема за съдебно-изпълнителната система в България, която видите ли била несправедлива спрямо длъжниците, отказващи да връщат кредити си. За “юриста” Манолова явно правният интерес на кредитора да си върне парите не заслужава защита, важни са само жалбите на кредитните милионери да се развяват по телевизионните студия.

Илиев отдавна е известен като “длъжникът с хеликоптер”, завлякъл милиони от банки и граждани, притежаващ дълъг списък от скъпи имоти. Днешният прототип на познатия от прехода “кредитен милионер” призна преди време, че даже му се наложило да продаде личния си хеликоптер, заради необслужвани кредити. Колко жалко.

На този фон е изключително странно защо Илиев получава радушен прием от някои български евродепутати, които услужливо инициираха посещението в България на колегите си от Комисията по жалби и петиции. Иска ни се да вярваме, че това се дължи на непроучване на лицата, с които контактуват, а не на някакви други вредни за България и обществото интереси.

За да си придаде тежест пред Европа “беднякът” Илиев създава и издържа своя неправителствена организация, която именно залива с писма Европейския парламент и се оплаква от съдебната система, от правораздаващите органи, от кредиторите и от съдебните изпълнители. Сдружението му, наречено “Солидарност”, има лъскав и ежедневно обновяван сайт, с какъвто не могат да се похвалят дори водещи медии в страната. Снимките на Илиев в сайта очевидно са от специални фотосесии. Показателно е, че вместо да работи, за да върне, това което е взел, Илиев предпочита да харчи чуждите пари за протести, петиции, медии и посещения в Брюксел. Докато хиляди българи и малки фирми трудно плащат кредитите си, Илиев, чрез непрекъснати акции и протести, се надява да не върне нито лев.

Именно с тази цел Илиев започна преди време да организира протести срещу съдебните изпълнители, като този път замисълът му става още по-широк. Атаката е насочена и срещу банките, и срещу цялата съдебна система в България - чувствителна тема за страната ни в Евросъюза. Именно това е накарало и депутати от Комисията по петициите да изпратят група, която “да установи фактите” - или по-точно да установи лъжливите и популистки твърдения на длъжника с хеликоптера. С това именно Илиев се хвали напоследък в медиите, но явно не осъзнава, че може и да “преиграе”. Евродепутатите реагират на всякакви жалби, но спазват стриктни процедури и са си уредили срещи с министерства и институции, където манипулациите на Илиев явно ще лъснат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България