Деца на Фондация „Димитър Бербатов“ със златни медали от математическа олимпиада

Шофьори причинили катастрофи с пострадали, жалят присъди Въззивните дела са насрочени за идната седмица в Окръжния съд във Велико Търново

Музей „Етър” в Габрово продава мартеници от гайтани в помощ на болни деца 412 мартеници от цялата страна са изпратени за участие в конкурса

Вижте шоуто на конната полиция за Тодоровден в столичния квартал “Бенковски” (СНИМКИ)

Показаха Димитър Рачков в хитово шоу по HBO

Канадец е бил арестуван в ПьонгЧанг за кражба на автомобил

Три малки деца загинаха при пожар в руско село

Гинка Върбакова пред БТА: Голяма международна банка с висок кредитен рейтинг финасира сделката за ЧЕЗ

Корнелия Нинова: Ние сме за пазарна икономика – България да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро

Цветанов: Новият министър на енергетиката ще бъде от ГЕРБ

Двама души са арестувани заради трафик на 10 кг кокаин в София

Варненската среща ЕС-Турция е под въпрос

Д-р Куин Лечителката пак се снима за “Плейбой”

Албания и Македония ще започнат преговори за присъединяване към ЕС

Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Кредитите в евро поскъпнаха

Евровите кредити за физически лица поскъпнаха, показва статистиката на Българската народна банка.

През януари лихвите по новите ипотечни заеми в евро са се повишили с 0,54 процентни пункта до 4,85%, а по потребителските – с 0,54 пр. п до 5,99%.

В края на януари се е увеличил и Годишният процент на разходите (ГПР), в който освен лихвата са включени и всички такси и комисиони, които се дължат.

Спрямо декември 2016 г. ГПР по жилищните кредити в евро нараства с 0,57 процентни пункта до 5,04%, а по тези в левове – намалява с 0.01 пр.п. до 4,85%.

При евровите потребителски заеми повишението на ГПР е с 0,47 пр.п. до 6,57%. Левовите кредити за потребление са с 10,47% ГПР, което е с 1,04 пр.п по-ниско спрямо месец по-рано.

Експертите съветват при вземане на заем от банка да не се гледа само лихвата като ориентир дали даден кредит е изгоден. Практиката е доказала, че кредит с по-ниска лихва, но по-високи такси може да е по-скъп от друг с висока лихва и ниски или липсващи такси. Именно затова е най-добре да се гледа какъв е годишният процент на разходите.

Леко поевтиняване спрямо декември 2016 г. има при фирмените кредити, показва още статистиката на централната банка. Към края на януари при заемите, договорени в евро, за суми до 1 млн. евро лихвата пада с 0,47 пр.п. до 3.73%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. „5 –д-о-л-л-а-р-о-в-,- -с-е-й-ч-а-с- -м-о-ж-н-о- -к-у-п-и-т-ь- -21- -к-г- -к-а-р-т-о-ш-к-и-, -и-л—и- 2 –кг 300 –г-р-а-м-м- -к-у-р-и-н-ы-х- -о-к-о-р-о-ч-к-о-в-, -и-л-и- 380 –г-р-а-м-м- -ш-о-к-о-л-а-д-а-, -и-л-и 16 кг –л-у-к-а-, или 5 кг 250 –г-р-а-м-м- -б-а-н-а-н-о-в-.“ 5 долара са 9 лева, колко или какво количество можете да купите в България с 5 долара, сравнете цените ни с с тези в Русия и замълчете.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.