Кремъл изревнува от успеха на Тръмп

Президентът Тръмп обявява унизителната смърт на лидера на „Ислямска държава“.

Защо не трябва да иронизираме американците, които съобщиха за ликвидацията на терорист №1

Смъртта на ал-Багдади беше обявявана много пъти, но не от янките

Решението на президента Тръмп да изведе своите войски от Сирия обрече кюрдите, които победиха Ислямска държава (ИД). Благодарение на това решение по протежение на границата се провежда етническа чистка, извършени с поддръжката на турската артилерия и авиация, и използвайки същите ислямски терористи, които Ердоган ги използва като паравоенни групи.

Имиджът на Тръмп на домашния политически пазар бе разтърсен доста силно и спешно трябваше да измисли някакво събитие, което да неутрализира лошия вкус на предателството.

За щастие, събитието му беше почти под ръка. Същите тези кюрди бяха заловили една от многото жени на лидера на ИД ал-Багдади, както и племенника и съпругата на един от неговите куриери. Информацията, получена от тримата (според официалната версия), доведе до превземането на едно от тайните убежища на ИД в Западен Ирак, а в убежището от своя страна бяха открити подробни планове за убежището на самия Ал Багдади, който хитро се бе скрил в неочаквано място, в северозападна Сирия, на територията, контролирана от заклетите негови врагове от Ал Кайда.

Операцията беше опасна. В къщата е имало 14 деца, които очевидно са били използвани като човешки щит и американската спецгрупа, изпратена да елиминира ал-Багдади, трябваше да пресече 700 км въздушно пространство, контролирано от Русия, Сирия и Турция, което лесно би могло да доведе до недоразумение в днешната напрегната атмосфера.

Те обаче не трябваше да избират варианти, защото руснаците бяха предупредени, без да им се казва защо летят. Тръмп и неговите съветници седнаха в Белия дом, за да гледат в ефир, „като във филм“, какво се случва. Баретите нахлуват в къщата, взривяйки една от стените с експлозиви, защото са се страхували, че вратите са минирани, казва президентът.

За да се увеличи пиар ефектът, операцията беше наречена „Кайла Мълър“, наречена на американски хуманитарен работник, която беше заловена в Сирия и бе превърната в сексуална робиня на Ал Багдади, след което беше убита. Единадесет деца оцеляха, а самият ал-Багдади, някои от неговите телохранители, както и две жени и три деца бяха убити.

По времето на управлението на Обама самото присъствие на деца и жени в къщата или ще спре цялата операция, или по-късно щеше да послужи като повод за продължително разследване на военните престъпления, извършени от „Делта“.

Но тук просто бяхме информирани, че жените са шахиди , а самият ал-Багдади е взривил децата, което може би е вярно.

Тръмп обяви на целия свят за своя успех по начин, който по-скоро се приличаше на Садам Хюсеин, като не пропусна възможността накрая да се подиграе на загиналия терорист и да заяви, че е умрял хленчейки и пускайки сополи (което е малко вероятно), а на руснаците благодари, че не са свалили американските хеликоптери. Родителите на Кайла Мълър пък казаха, че ако Обама е действал така решително, дъщеря им е щяла да оцелее. The Washington Post публикува новината за смъртта на терорист номер едно под заглавието: „Абу Бакр ал-Багдади, непримирим теолог, лидер на ИД е мъртъв“. Което за Washington Post, е не по-малко изненадващо, като се има предвид, че друг, не по-малко непримирим теолог, един от основните саудитски идеолози на „Мюсюлманското братство“, Джамал Хашоги, беше техен колумнист. В интерес, на истината Washington Post бързо промени мнението си и промени заглавието.

Това би могло да сложи край на историята, ако не беше удивителната реакция на руските власти.

Явно впечатляващата операция изглеждаше за Кремъл ужасно обидна и те решиха да се усъмнят в това, както бе при американското кацане на Луната.

Говорителят на Министерството на отбраната на Русия, генерал-майор Игор Конашенков, (този, който озвучи серийните лъжи за малайзийския боинг) заяви, че „Министерството на отбраната не разполага с надеждна информация за елиминирането на ал-Багдади“ и се съмнява в реалността на операцията.

Американците, разбира се, могат да бъдат поздравени. Ако Конашенков се съмнява в нещо, то това най-вероятно се е случило.

Друг въпрос е за каква всъщност „достоверна информация“ говори Конашенков? Съмнява ли се в операцията, тъй като не беше поканен в ситуационната стая на Белия дом заедно с Обединения щаб на началник щабовете? Как точно САЩ трябваше да планират тази специална операция, така че руското министерство на отбраната да не се съмнява в тях, не дай Боже? Трябва ли да публикуват плановете си предварително, и да ги представят за обсъждане в руския парламент?

В същото време, Конашенков продължи с „пресоляването“, като каза, че „поредната смърт на ал-Багдади“ не променя нищо и американците толкова пъти са обявявали за неговото унищожаване.

Но това не е вярно. За разлика от Министерството на отбраната и ФСБ на Руската федерация, които обявиха унищожаването или на Басаев, или на Умаров, едва като наградиха две дузини души включително и секретарката „за специалната операция“, при това, след като самият Басаев случайно се самовзриви при разтоварването на експлозивите, така че американците не се занимават с такива неща.

Всъщност смъртта на ал-Багдади беше многократно съобщавана, но не американците направиха това.

На 16 юни 2017, не друг, а ведомството на Конашенков обяви, че ал-Багдади е „унищожен в резултат на руски въздушен удар“.

Друг път, когато самата ИД съобщи за смъртта на ал-Багдади, вероятно за да заблуди американците за неговите следи.

В примера за ликвидацията на ал-Багдади и изказванията на Конашенков ясно се виждат различните подходи на Белия дом и на Кремъл към пиара.

Да, за Доналд Тръмп тази операция беше жизненоважен пиар и той го получи. Но той пое риска, пое сериозния риск, че операцията може да се провали, че нещо може да се обърка, че в резултат на това може да има 14 детски трупа и там да няма никакъв ал-Багдади, но той наистина елиминира терориста номер едно и сега може напълно да осребри този успех.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле