Кремъл нарече протестите в Грузия "русофобска провокация"

Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин

240 души са пострадалите в безредиците пред парламента в Тбилиси

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков определи протестите в Тбилиси, които започнаха в четвъртък, като русофобска провокация, която предизвика безпокойство в Москва, съобщи ТАСС.

Поне 240 души са пострадалите на протеста пред сградата на грузинския парламент вчера, информира руската агенция. Сред ранените има 80 полицаи.

Няколко хиляди души се събраха пред зданието с искане за оставки на министъра на вътрешните работи и на председателя на парламента. Те се опитаха да нахлуят в сградата на законодателния орган. В отговор полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми. Причини за масовите демонстрации стана изказване на депутат от руската Държавна дума от мястото на председателя на грузинския парламент.

„Всичко, което се случи вчера в Грузия, не е нищо по-различно от русофобска провокация. Разбира се, фактът, че имаше агресивни прояви спрямо граждани на русия не може да не предизвика нашето крайно безпокойство“, заяви той пред журналистите.

Песков добави, че „имало опасения за непосредствената лична безопасност (на членовете на делегацията от Русия) и на фона на провеждането на международно междупарламентарно мероприятие това изисква категорично осъждане“.

„Подобни прояви на русофобия предизвикват сериозното ни безпокойство. Нека не забравяме, че Грузия е страна, която редовно е посещавана от голямо количество туристи от Русия. Това е крайно сериозен въпрос“, посочи той.

Протестите започнаха след като ръководителят на руската делегация Сергей Гаврилов откри сесия на Междупарламентарната асамблея по православие, сядайки на мястото на председателя на парламента на Грузия. Това предизвика недоволство сред опозиционните депутати от Обединеното национално движение.

Отношенията между Русия и Грузия рязко се влошиха след въоръжен конфликт между двете страни през август 2008 г. заради непризнатите републики Абхазия и Южна Осетия, които Тбилиси смята за своя територия, а Москва признава за независими.

Коментари

Задължително поле