Кремъл не знае за изгонени руснаци от Сърбия

Русия предотвратила скандал по “Черногорския случай”

Кремъл не знае нищо за твърденията, че са изгонени няколко руски граждани от Сърбия, заяви вчера Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин.

Ден по-рано белградският в. “Данас” писа, че те са депортирани по подозрение за участие в подготовката на терористични действия в Черна гора. Написаното съвпадна с визита в Белград на делегация, ръководена от секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев. “Данас” не успял да получи информация кои точно и колко руски граждани са били изгонени от страната. Властите в Сърбия не потвърждават, но и не отричат информацията на изданието.

Сръбски анализатори свързват визитата на Патрушев с “Черногорския случай”, а не с обявената подготовка на меморандум за сътрудничество в сигурността. Той успя да предотврати скандал в двустранните отношения, което бе основната цел на посещението му, посочва руският в. “Комерсант”.

В понеделник вечерта сръбският премиер Александър Вучич съобщи, че са задържани няколко души, които в сътрудничество с чужденци следили движението на черногорския премиер Мило Джуканович със съвременно оборудване. Но не било ясно дали имат връзка с 14-те арестувани в Черна гора сръбски граждани, обвинени, че готвели нападения след изборите там на 16 октомври. Според белградски медии задържаните в Сърбия имали телефони с шифрована връзка, висококачествени спътникови снимки на правителствени обекти в Подгорица и маршрутите за придвижване на Джуканович.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа