Кремъл призова Анкара да не "дестабилизира" Сирия с нова военна операция

Кремъл призова днес Анкара да не "дестабилизира" Сирия с нова военна операция там, преди разговорите в Русия между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, предава АФП.

"Турция има основателни опасения, които, разбира се, ние вземаме предвид.  Много важно е обаче да не се допускат действия, които биха могли да дестабилизират ситуацията в Сирия", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Този въпрос, "разбира се, ще бъде предмет на дискусии" по време на срещата днес на президентите Путин и Ердоган в Сочи, добави Песков.

Турският президент заплашва от няколко месеца да започне нова военна операция в Северна Сирия, за да отблъсне кюрдски бойци, квалифицирани от Анкара като "терористи".

Турция смята, че сигурността й е заплашена от присъствието на нейната граница на бойците от Силите за защита на народа - разклонение на Кюрдската работническа партия (ПKK). ПКК е призната за "терористична" от Анкара, САЩ и Европейския съюз.

На срещата на върха в Техеран миналия месец Путин изрази несъгласието си с  Ердоган за предприемане на нова турска военна операция в Сирия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия