Кремъл: Санкции срещу Путин ще са грешка

Санкции срещу държавен глава са мярка, която ще премине всички граници и ще е равнозначна на прекъсване на отношения, се казва в официалната позиция на Кремъл.

След предложение на американски сенатори

В седмица на напрегнати преговори в Женева, Брюксел и Виена

Надяваме се здравият разум да надделее

Ако САЩ предприемат директни санкции срещу президента на Русия Владимир Путин, в случай на нахлуване в Украйна, това ще е “преминаване на границите”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след съобщения в четвъртък сутрин за внасянето на подобно предложение в американския Сенат, предаде АФП.

“Санкции срещу държавен глава са мярка, която ще премине всички граници и ще е равнозначна на прекъсване на отношения”, заяви Дмитрий Песков. Според него предложението за изрични санкции, внесено от сенатори-демократи “не създава условията за изграждане на конструктивна атмосфера на разговори” между Русия и Запада, които се водят тази седмица с цел деескалиране на напрежението около Украйна, припомнят международните наблюдатели.

Високопоставени членове на Сената на САЩ от Демократическата партия на президент Джо Байдън разкриха в четвъртък сутринта нов проект за санкции, насочени срещу руския президент Владимир Путин, както и отпускането на финансова помощ за Киев, в случай че Русия нахлуе в Украйна. Законопроектът, озаглавен “Защита на суверенитета на Украйна”, предвижда персонални санкции срещу руския държавен глава, министър-председателят Михаил Мишустин, високопоставени военни и компании от банковия сектор.

Обявяването на този “крайно негативен”, според Кремъл проект за санкции, дойде в навечерието на срещата на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се проведе в четвъртък във Виена и бе третата и последна за седмицата в “дипломатическия балет”, който танцуват Русия и Запада в опит да намалят напрежението около Украйна, коментира АФП.

В понеделник напрегнати преговори събраха в Женева американският и руският заместник-министри на външните работи Уенди Шърман и Сергей Рябков. В сряда НАТО и Русия проведоха общо заседание на съвета за сътрудничество в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел. В резултат на срещата от двете страни бяха изразени “дълбоки различия” по въпросите за сигурността на Европа, припомнят международните наблюдатели.

“Бихме искали да се надяваме, че здравият разум ще надделее”, каза още на пресконференцията в Москва Дмитрий Песков, като добави че на Русия “никога не е липсвала” и “и няма да є липсва политическа воля за водене на диалог”.

След успокояването на протестите

Русия започна изтегляне на войските от Казахстан

Силите на ОДКС пристигнаха в Казахстан по искане на президента Касим-Жомарт Токаев.

Силите на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), предвождани от Русия, започнаха изтеглянето си от Казахстан, предаде АФП, като се позова на руското министерство на отбраната.

Връщането на миротворческите сили се организира в сътрудничество с властите в Казахстан, се подчертава в съобщението.

Силите на военното обединение, в което членуват Русия и още няколко бивши съветски републики, пристигнаха в Казахстан по искане на президента Касим-Жомарт Токаев, след като казахстанските власти изпитаха затруднения да се справят с безпрецедентните за централноазиатската страна безредици, до които се стигна след демонстрации във връзка с повишаването на цените на газа.

По официални данни 164 души са загинали при най-тежките изблици на насилие в новата история на страната.

В Казахстан е назначен нов премиер с възложен от президента Касим-Жомарт Токаев спешен план за реформи.

Междувременно властите в страната съобщиха, че близо 10 000 души са вече задържаните за участие в безредиците, които в продължение на седмица разклатиха сигурността в централно-азиатската държава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Росен Радославов

    Значи кварталния разбойник предупреждава кварталния полицай да не е посмял да го пипне, когато за пореден път влезе да граби в някоя къща. Странна логика, кремльовска една такава. Окупираха части от Украйна за да НЕ може Украйна да влезе в НАТО и да получи защита. Според устава на НАТО страна, която има териториален спор с друга държава не може да бъде член на НАТО. В крайна сметка Украйна ще се откаже вероятно от Крим и Донбабве и тогава няма да има спор с никоя държава за територия и все пак ще бъде приета за член на НАТО. И ще стане как всегда - Русия ще се ядоса много, а на ботоксния в Кремъл ще му блокират десетки милиарди долари, които знайно е НЕ се намират в руски банки. По кремльовски - и вълка гладен и агнето го няма.

Още от Свят