Вижте кой дойде на откриването на фотоизложбата на Мартин Кейниг (СНИМКИ) Американският фотограф е човекът, който показва на света Валя Балканска и песента „Излел е Делю хайдутин”

Сухи треви и храсти горят край Костинброд

Полицията задържа мъжа, заплашил, че ще взриви мост в Киев

„Дубльор за Ада” пътува към Лондон

Нетаняху пред поражение на вота (ИНФОГРАФИКА)

Овладян е пожарът край летище София

Десислава Атанасова: Съкратеното съдебно следствие ще бъде отменено

Данък „телевизор” влиза в парламента По закон се плаща на електромер - по 3,36 лв. месечно за частни лица и по 14 лв. за фирми

Облагане на заеми между свързани лица

Нетаняху отмени участието си в Общото събрание на ООН заради политическата обстановка в Израел след изборите

Адвокати не харесвали Гешев, ах

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 19 септември 2019

Идва суха и топла есен Чака ни Коледа без сняг

Убийците без право за намаляване на присъдата

ООН ще изпрати експерти, които да анализират атаките над рафинериите в Саудитска Арабия

Крепостта Мисионис е откритието на българските чудеса

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров получи наградата за крепостта Мисионис, която спечели националното допитване. До него на церемонията застана и проф. Николай Овчаров, който смята, че търговищката цитадела е Северният Перперикон.

Тече процедура за прехвърляне на терена на oбщината

Крепостта Мисионис, край Търговище, е „Откритието” на 2016 г. Това реши национален вот „Чудесата на България”, който класира археологическите обекти с резултатите от проучванията им.

Крепостта е сред новите туристически обекти на картата, все още не толкова познат и популярен маршрут. През последните години набира все повече почитатели, изкушени от легендите, свързани с цитаделата.

Тя е градена през 4-5 век във висока и трудно достъпна някога местност, на 7 км от днешния град. Както в миналото, и сега бди над прохода, познат като Боаза, ползван от древни времена. Градът е бил прочут търговски център, описан в старите хроники. По-късно е бил ключова отбранителна крепост по пътя между старите столици. Опожарена и разрушена през 14 век, след като отказала да се предаде. Оцелелите жители слезли в долината и сложили началото на града, познат днес като Търговище.%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%81

Според археолозите има версии, че в прохода под крепостта Мисионис, някога наричана и Крумово кале, е била битката на хан Крум. Артефакти от проучванията в последните години пък насочиха специалистите към пикантните изводи, че са открили първата кръчма по нашите земи.

Чудесата на Мисионис тепърва ще се разкриват. Проучена е малка част от целия терен. Открити са уникални базилики и всяка година Общината подпомага финансово проучванията. Започнаха постъпки и за прехвърляне на собствеността на археологическия обект, който е на територията на държавен горски фонд. Това не позволява да се кандидатства за средства по проекти за проучвания, консервация и изграждане на туристически атракции към крепостта.

Мисионис е само една от „перлите”, които крият Търговище и регионът. В областния град са Славейковото училище, къщата на Ботевия знаменосец Никола Симов, църквите, старата джамия и възрожденските къщи. В музея е и прочутото Кралевско златно съкровище. Край Попово е Ковачевското кале, край Омуртаг авиационният музей на открито. Край Крепча, Опаченско, е скалният манастир с най-стария надпис на кирилица. Неизброими са възможностите за туристическите маршрути в региони. Редом с историята, той съхранява и уникална природа, а Антоновско е новият рай за любителите на екотуризма и рафтинга.

Търговищко вече се налага и на туристическия пазар с винарските си изби и кухнята, съчетала най-добро от традициите с модерния полъх на европейската и световна кулинария.

Туристи от екзотични дестинации са гостували в Търговище

Гости от Хаити, Монако, Самоа, Египет, ЮАР, ОАЕ и други екзотични дестинации са посещавали Търговище и региона. Това показват справките на хотелите и къщите за настаняване.

Най-голям поток са били гражданите на Турция, които са регистрирани с над 4000 нощувки. С украински паспорти са били над 120 гости, а от Молдова са регистрирани 700 пренощувания.

Туристически и бизнес ангажирани пътувания със спирка Търговище са реализирали още над 50 жители на САЩ. По над 200 нощувки са имали гости от страни като Италия, Германия, Белгия, Нидерландия, Обединеното кралство и други.

Сред най-големия брой нощувки са тези на жители на Ботуша, които вероятно са пребивавали в региона по делови въпроси.

Хотелите са отчели и сериозни посещения от албанци, канадци и китайци.

В областта има 22 места за подслон с над 930 легла. Повече от 2/3 от тях са в областния град.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.