Крепостта "Туида" и община Сливен са сред финалистите на конкурса "Bulgarian Travel Awards"

Момент от демонстрацията на древни бойни изкуства на крепостта "Туида". Снимката е на крепостта.

Реновираната кънсоантична и средновековна крепост "Туида" в Сливен и общината са сред финалистите на конкурса "Bulgarian Travel Awards".  Победителите ще бъдат съобщени и наградени на официална церемония на 5 април вечерта в столицата.

В категорията "Туристическа атракция на годината" най-много гласове събраха "Туида" и вила "Юстина". За  "Туристическа община на годината" се състезават Сливен, Велико Търново и Враца.

Сливенската крепост се превърна в туристическа атракция с европейски проект за близо 5 млн.лева. Бяха възстановени основите на част от крепостните стени, на базиликата, на място са изложени артефакти и керамика, използвани в бита на хората, населявали съоръжението, показани са бойни оръдия. Изградена е сцена на открито. Екипът развива разнородна дейност за привличане на туристи, прави множество възстановки на стари занаяти, бойни изкуства. "Туида" е най-новата атракция на Сливен, на само за няколко години обектът зае познаваемо място на туристическата карта на страната и на самия град. Тя е включена в програмата на общината за развитие на бранша, както и в различни инициативи на общината, сред които е кампанията "Стани приятел на Сливен".

Конкурсът "Bulgarian Travel Awards" се проведе на три етапа, като имаше възможност и за избор на най-добрите участници чрез онлайн гласуването. То ще има тежест при крайната оценка на компетентното жури. Целта на наградите е да бъде насърчено качеството в предлаганите туристически услуги и продукти в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони