Крепостта Царевец оживя със средновековни музика, игри, занаяти, старинни одежди и битки с хладно оръжие

Средновековието оживя на Царевец във Велико Търново. Крепостта се превърна в арена на Международния реанакторски фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”, посветен на великия цар Калоян и 820-годишнината от възкачването му на българския престол. В събота и неделя жителите и гостите на старопрестолния град наблюдават воински битки, сцени от бита, занаяти и изкуства, както и кулинария от отминалите векове.

Международният фестивал бе открит в петък вечерта на площад „Цар Асен I”, където въпреки 40-градусовата жена, се събраха над 120 реанактори от България, Румъния и Сърбия. Всяка от гостуващите групи, както и свободните реконструктори, направиха кратки демонстрации пред многобройната публика.

Присъстващите наблюдаваха умело боравене с камшик и саби, стрелби с лък. Представени бяха характерни болярски облекла, пищно извезани със златни, сребърни и сърмени нишки. Мъжките кафтани бяха в ярки цветове, пристегнати с дълги колани с метални апликации, символ на власт. Изследователка на древните одежди обясни, че косите на жените от Средновековието са били скрити, защото се е смятало, че са най-съблазнителни. По-бедните болярки са носели на главите си сърмени панделки, медни и железни бижута, а знатните дами накити от благородни метали. Обеците са били големи и вместо на ушите са били прикачени върху шапките. Характерно по онова време било още на един пръст да се носят по 2-3 пръстена, защото богатството на жената трябвало да бъде изложено на показ.

Своите умения в старите занаяти демонстриат свободни реконструктори от цяла България. Те припомниха техники и похвати за изработване на въоръжение, студено коване на цветни метали, създаване на облекло, бижута и аксесоари, дърворезба и др. Събитието бе открито от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Той поздрави участниците и гостите от името на кмета Даниел Панов и подчерта, че Международният реанакторски фестивал възпитава в дух на родолюбие и уважение към историческите изследвания и наука.

„Възстановките са много атрактивни и дават възможност на всеки да усети духа на Средновековието, величието на Второто българско царство и на цар Калоян – един от най-славните български владетели”, каза Ганчо Карабаджаков.

Кулминацията на събитията е на царския дворец в сърцето на крепостта, където цар Калоян отново ще бъде коронясан от кардинал Лъв, както през 1204 г. Реанакторите припомнят как великият цар разгромява латините – кръстоносци край Одрин и пленява император Балдуин Фландърски.

Публиката се наслаждава и на концерт на група „Ериней”. Историческият хълм Царевец бе огласян от средновековна музика. Факелно шествие и безплатна прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” също бяха част от програма.

Организатори на Международния реанакторски фестивал са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и СНЦ „Търновци“. На Царевец се представят групите „Бели орлови“ от Белград /Сърбия/, “Ursului brun”(„Кафява мечка“) от румънската столица Букурещ и трансилванската формация за „жива история“ „Черният дракон“. Във фестивала участват и българските групи Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна, Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“ – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Наемна дружина “Барадж” – Пазарджик, Група „Верени“ – София, „Средновековна крепост Туида” – Сливен, Проект „Св. Лазар“ и домакините от СНЦ „Търновци“ – Велико Търново.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.