Кресна скочи срещу новия проект за АМ “Струма“

Магистрала „Струма” Снимка: Архив

Жителите на община Кресна не харесаха новия проект на АПИ за АМ“Струма“ в участъка Кресненско дефиле. Представители на АПИ го представиха в общината пред хората и местната власт и всички реагираха негативно.

Новият идеен проект предвижда  изграждането на две отделни скоростни ленти- едната да минава през сегашния път на дефилето, а другата да се изнесе високо в планината.

Местните обаче скочиха срещу този вариант и настояват  цялата магистрала да бъде изнесена в планината, а сегашното трасе да остане като алтернативен път.

Oт АПИ заявиха,  че времето изтича и ако строителството не приключи в срок, България ще трябва да връща на Европа и парите за построените вече отсечки.

„Ние не сме против магистрала „Струма”, но ако се пусне този скоростен път, то крайпътните ни заведения ще фалират, а това е поминъка ни, казаха хората на обсъждането. И още, те смятат, че този вариант ще удари икономически района, ще блокира връзките им със селата, рафтинга, риболова, редица земеделски и горски дейности.

Представителите на АПИ обясниха,че в 20-километровата отсечка са предвидени 6 връзки до селата в близост.

Хората не познават проектите, предвижда се рехабилитиране на всички третокласни пътища в района, казаха експертите от АПИ.

Но жителите не искат и да чуят за този вариант и заплашиха директно, че ако никой не се вслуша в тяхното мнение ще започнат протести и блокиране на пътища.

. .Това е първото обществено обсъждане на проекта на АПИ, нова среща с хората ще има през септември освен в Кресна и в община Симитли. Тогава  ще присъстват и природозащитни организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България