„Крещящите орли“ са върхът на копието на САЩ

Бойци от 101 дивизия в акция.

Старият Ейб плаши южняците по време на Гражданската война

Белоглавият орел е символ на нацията и е почти на изчезване

Дивизията е много натренирана и с много висока готовност

Разтревожени читатели на “Труд” не спряха да звънят в редакцията след съобщението, че НАТО ще засили военното си присъствие в Европа, като изпрати 2400 войници от 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ в България, Унгария, Румъния и Словакия. Тревогата се засилва допълнително от факта, че тази дивизия е наречена “Крещящите орли” и (“Screaming eagles”). Какви са тези орли, нищо не знаем за такава порода, що за птица е това, не сме ги чували как крещят, питаха хората.

Орелът Старият Ейб

Откъде идва наименованието “Screaming eagles”? По време на Гражданската война в САЩ (1861-1865 г.) талисман на 8-ми Уисконсински доброволчески пехотен полк е плешив орел, наречен “старият Ейб”, както е било прозвището на президента Линкълн. Командирът на полка капитан Джон Е. Пъркинс носи орела със себе си в 36 битки по време на войната. Предполага се, че плашещият писък на стария Ейб е могъл да бъде чут през бойното поле, като по този начин е спечелил и прозвището на полка “крещящи орли” (“Screaming eagles”).

Емблемата на 101 дивизия

Днес емблемата на дивизията е плешив орел - ,“bold eagle” - наричан още белоглав и е защитен вид в САЩ. На Олимпийските игри в Лос Аджелис през 1984 година един такъв орел прелетя над целия стадион и бе обявено, че е един от малкото останали екземпляри.

Според видния наш биолог Петър Берон обаче “bold eagle” може да значи и смел, дързък. Белоглавият орел е символ на нацията и е почти на изчезване. Не сме ги чули как крещят тези орли, защото в Европа този вид го няма, каза още Берон. Той припомни, че орлите са символ на авиацията и такива въздушно-десантни съединения много често се наричат с орлови имена.

Петър Берон

“Screaming eagles” според Берон може да се преведе или “крещящи” или “пищящи” орли, зависи от преводача. Берон припомни, че в България има няколко вида орли - царският или скален, орел-змияр, орел-рибар, но са почти на изчезване. Навремето, когато е имало планинско животновъдство, са били много повече.

101-ва дивизия е създадена през 1918 г., а през 1942 година става въздушнодесантна единица. По време на Втората световна война тя участва в операция Overlord (десантът в Деня D и въздушното десантиране на 6 юни 1944 г. в Нормандия, Франция), операция Market Garden; освобождението на Холандия; и действието му по време на битката при Булдж около град Бастон, Белгия.

Президентът Джонсън с бойци от дивизията.

Седалището на дивизията е във Форт Кембъл, щата Кентъки. Много настоящи нейни членове са възпитаници на училището за въздушно нападение на армията на САЩ, което е известно като едно от най-трудните курсове в армията и само около половината от тези, които го започнат, го завършват.

Screaming Eagles са наречени “върхът на копието” от министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс и най-мощната и тактически мобилна дивизия на армията на САЩ от генерал Едуард К. Майер, тогава началник на щаба на армията.

Ген. Съби Събев

“Тази дивизия е участвала в почти всички войни, които са водели САЩ”, каза за “Труд” о. р. генерал Съби Събев, първият наш представител в НАТО. Дивизията е много натренирана и с много висока готовност. Според него числеността на Screaming Eagles е около 11 хиляди души. Но в новите условия е възможно съставът ѝ да е спаднал до 9 000, от които една четвърт ще бъдат прехвърлени в Европа. “Възможно е при нужда останалата част да бъде прехвърлена от САЩ”, смята ген. Събев. Те ще бъдат превозени до Европа с тежки транспортни самолети, а ако осъществяват десант по въздушния способ, имат и по-лека техника - с парашути и с хеликоптери С 47 “Чинук”, каза още ген. Събев.

В средата на 1968 г. дивизията е реорганизирана и става аеромобилна дивизия; през 1974 г. - десантно-щурмова.

Наименованията показват преминаването на дивизията от самолети към хеликоптери като основен метод за доставяне на войски в битка.

Операциите се провеждат от мобилни екипи, покриващи големи разстояния, воюващи зад вражеските линии и работещи в строги условия с ограничена или влошена инфраструктура. Уникалната мобилност на бойното поле и високото ниво на обучение задържаха Screaming Eagles в авангарда на сухопътните бойни сили на САЩ в последните конфликти в Ирак Афганистан и Сирия.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид (28-30 юни т. г.) президентът на САЩ Джо Байдън обяви по-нататъшно засилване на американското военно присъствие в Европа. В резултат на това около 2400 войници от “Крещящите орли” ще бъдат разположени в Румъния, България, Унгария и Словакия. Освен това Пентагонът обяви намерението си да разположи за постоянно в Полша щаба на 5-и армейски корпус, щаба на армейския гарнизон и полеви логистичен батальон. Съединените щати ще увеличат присъствието си на ротационен принцип в балтийските държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения