Евролидерите обсъждат днес Брекзит и бюджета на ЕС

Как се храни Брад Пит

Състоянието на Стефан Данаилов остава критично

Камарата на представителите в САЩ осъди изтеглянето на американските войски от Сирия

Балъков потушил скандал на полувремето

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британска телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

КРИБ, АИКБ и БСК: Изрязяваме тревога от възможността на лавинообразна злоупотреба с референдума

През 2016 г. Общинският съвет в Трън подкрепи с декларация златодобива. След „зелената“ намеса позицията им се обърна на 180 градуса.

Във връзка с референдума в Трън, обявен от прокуратурата за незаконосъобразен, организациите на работодателите – КРИБ, АИКБ и БСК, приеха декларация.

Ето и нейния текст:

Ние, национално представителните организации на работодателите,

Като приветстваме възможността за разширяване участието на гражданите в управлението на национално и местно ниво в една демократична и правова държава,

Като последователно и в единодействие като национално представителни работодателски съюзи съдействаме за развитието на родната икономика, за устойчив растеж в съответствие с интересите на нашите членове,

Като работим за трайно повишаване благосъстоянието на нашето общество чрез труд и пазарна икономика.
Намираме за необходимо да вземем отношение по вълнуващите ни днес въпроси за един от инструментите на пряката демокрация – референдума:

Уважаваме инициативите на гражданското общество. Самите ние сме част от него. В своята дейност се ръководим от стремеж да провеждаме и развиваме уважителен социален диалог за успешно установяване на модерни индустриални отношения, за по-благоприятни условия за инвестиции и бизнес активност.
Уважаваме правото на гражданите да участват в демократични процеси с разрешени от закона средства, мирно, информирано. Икономическият ни напредък е наша обща национална цел.

В същото време изразяваме тревога от възможността за лавинообразна злоупотреба с референдума като инструмент в защита на интересите на гражданите в условията на демокрация и върховенство на правото. Липсата на опит в прилагането на дълбоко демократичните по своята природа принципи при произвеждането на национални или местни референдуми е в състояние да ги дискредитира. Да предизвика опасни противопоставяния между различни социални структури, да блокира прилагането на правни норми, неминуема последица от което ще бъде нежелан от никого политически и социалноикономически застой.

Правото на една общност да се произнесе по поставен на референдум въпрос не е неограничено. Доколкото този народен вот замества директно актa на съответен властови орган, той трябва да бъде съобразен с нормативните изисквания. Когато въпросите са формулирани така, че действително заложеният в тях смисъл е питане дали да бъде спазван законът или не, вотът се използва като оправдание за неизпълнение на задълженията на властовия орган и абдикиране от поемане на отговорност, експлоатиране на общественото мнение и популистки внушения, които са в противоречие с установените в Конституцията и законите норми.

Нека да напомним, че както инициативата, така и отговорността за приемането и въздействието на решенията на гражданските инициативи са отговорност на гражданите. Най-голямата гаранция за защита на правата и интересите на всеки човек, респективно на местните общности, е строгото прилагане на закона.
Да проявим по-висока гражданска и правна култура.

Да си сътрудничим в името на общото ни желание с честен труд да градим напредък.
Популизмът няма да помогне обществото ни да се отърси от потискащата бедност и да заживее достойно, а институционалното му насърчаване е крачка към произвол, като по никакъв начин не отстоява конституционните принципи и не допринася за демократичното решаване на възникнали спорове.

Икономиката трябва да се развива в предвидима среда, гарантирана от закрепения в чл. 19, ал. 3 от Конституцията на РБ принцип, че „Инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона“.

Затова, водени от тревогата за възможни манипулации и превратно използване на референдумите, категорично заявяваме нашето желание да не бъде възпрепятствано изграждането на благоприятна бизнес среда. Това не би довело до нищо друго освен до дълбоко подриване основите на демократичната държава и до отслабване градивната сила на гражданското общество.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

 1. Кой говори за демокрация??? За кого е демокрацията, за народа или за башибозуците??? А вота на народа никой не -е-б-а-в-а- за слива, нали? КАЗАХ ЛИ ВИ ВСЯКАКВИ ТАМ МАКС, АГРОМАКС И ВЪПРОСНАТА ТРЪНСКА МАКС СА НА ПАРЦАЛА БОРИСОВ И ПРИСЛУЖНИЦИТЕ МУ ВЕДНАГА ТЕГЛИХА ЕДНА -М-А-Й-Н-А- НА НАРОДА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Парцала Борисов е за бесене или разстрел, докато този паразит не изчезне от сцената насилствено няма да секне наглостта на политиците.

  1. УАУ!
   Да ти пратя КАНЧЕ, че да си събираш ПЯНАТА ОТ УСТАТА?
   Като ти гледам „мисленето“ – и ти си от КОНЯРКИТЕ, дето загубиха изборите и сега искат
   КЪРВАВ РЕВАНШ!
   Е – няма да стане!
   С В И К В А Й !!!
   За да има пенсии – трябва да има ДОХОДИ!
   За да има доходи – трябва да има ТРУДОВА ДЕЙНОСТ(в това число ПРОИЗВОДСТВО, ТЪРГОВИЯ, УСЛУГИ!)
   Спреш ли КОЕТО И ДА Е ОТ ТЯХ – НЯМА ДОХОДИ! А от там – няма и пенсии!
   Затова не е възможно и НЕ Е КОНСТИТУЦИОННО, а е и ПРОТИВОЗАКОННО с какъвто и да е „референдум“ да се спира каквото и да е производство!
   В противен случай – да направим референдум да ЗАТВОРИМ ТУНЕЛИТЕ по магистрала Хемус (пък и по Тракия също) за да НЯМА ПОВЕЧЕ НЕВИННИ ЖЕРТВИ, а?!
   Айде – пий си хапчетата и запомни:
   КОНЯРКАТА ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ!
   З А В И Н А Г И !!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.