Разкриха убийство на милионерка в Пловдив Екзекуцията поръчал синът на жертвата, който вече е покойник

ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН

Оставиха за постоянно в ареста мъжа, който опита да убие бившата си съпруга в Шумен

Министър Банов игра шах с кмета на Котел преди да оповести школски ремонти за 3,8 млн. лева

Маникюр прави бюлетината недействителна Ако сгрешите, получавате втора

Доц. Антоний Филипов: Нараняването няма да попречи на Биляна да се състезава

Марин льо Пен ще връща почти 300 000 евро на Европейския парламент

Удариха шампанско в борда на новия кораб, построен в „МТГ-Делфин“ Драгата е трета поръчка на холандска фирма

Вижте верните отговори от днешните матури

Тръгна процесът срещу Румен Овчаров Отхвърлено бе искането на защитата за връщане на обвинителния акт

Министър Петков: Над 50 700 души получават целогодишно топъл обяд

Военни командоси от България и Гърция проведоха съвместно учение на Чешнегирово

Задържаха приближена на Цветан Василев

Жилищните заеми нарастват най-бързо Банките са затегнали условията за отпускане на финансиране

Кривата кука и българското село Самотниците са гладни не толкова за хляб, колкото за една човешка дума и длан, които да ги стоплят

Село Рашовица

През миналия век малчуганите учеха една нетолерантна от днешна гледна точка народна приказка… За неблагодарния син, чийто баща остарял, започнал да му тежи и той го закачил с кука и го изхвърлил на сметището… Синът на неблагодарника отишъл до дядо си и прибрал куката вкъщи. „Защо я взе?“, попитал бащата. „Ще ми трябва, когато ти остарееш!“, отвърнало момчето.

Тази приказка май отдавна я няма в учебниците, което е видно от отношението на обществото ни към старите и болни хора. Първите мъже на държавата трябва да са я учили. Но или не помнят, или проблемът с бягствата от училище не ще да е от днес.

Възрастните хора – самотни, болни и нещастни, постепенно се превръщат в най-многочислената прослойка на народа. Но за огромната част от тях няма кой да се грижи. Младите, подгонени от липсата на работа и справедливост, текат през границите като пролетни води през шлюзове, и оставят майките и бащите си в превземаните от треви къщи. И дори записите със скромни суми изпратени като индулгенции не помагат. Защото в много от запустяващите селища няма магазини и аптеки, няма дори съседи, които да ти купят хляб. А и самотниците там са гладни не толкова за хляб, колкото за една човешка дума и длан, които да ги стоплят.

Още по-страшен става животът на забравените пенсионери през зимата – когато снегът и студовете ги обграждат като глутница хищници и ръфат последните им дни, оглозгват надеждите им за нормален живот и достойна старост. Само преди дни самотна 88-годишна жена в ломско село издъхна под срутения покрив на запалената си от печката къща, без дори някой да види пушека, защото наоколо нямало жив човек.

Според статистиката на МВР над 7000 са самотните старци в област Монтана, в която са останали 129 637души. Над 50 000 от тях са в следпенсионна възраст. Областта се стапя със скорост от 2500 човека на година. Селата джунгли с по 20-30 души в региона вече са близо 20. А подобна е картината и в много други региони. На този фон изсипването на стотици милиони от европейските програми в строежа на нови площади, просторни стадиони и гиздави културни центрове в селца с последни искрици живот в тях, не е развитие, нито постижение, а откровен цинизъм. Защото градежите ползват не толкова хората по места, ако въобще ги има, колкото пълнят джобовете на строителни босове, консултанти и покровителите им по високите етажи и тераси на властта.

Проблемът не е и, че са дадени 202 млн. лева от ЕС за 750 селски къщи за гости и част от тях са станали извънградски резиденции на самозабравили се властници. Проблемът е, че няма вече кой да работи в тези къщи, да посреща, гощава, весели и изпраща гостите. Ако въобще дойдат в разрастващата се пустош!

На този етап България има нужда не от програми за развитие на селските райони. А от програми за милост към селските райони. От създаване на хосписи и социални центрове в затихващите села, които да дадат подслон и грижи на възрастните самотници и да създадат работа на останалите млади, които затъват в алкохол, безделие и кражби. И вместо да се интегрират, деградират. Такава инициатива ще даде и глътка въздух и спокойствие на синове, дъщери и внуци, оставили по неволя родители, за да си изкарват хляба надалеч. А след това вече ще трябва да се мисли и за съвсем нова и перспективна концепция за възраждането и развитието на селата. Но не за още стадиони и лъскави мегдани, а за привличане на нови жители, може би и от българските общности зад граница, където земеделските и трудови традиции още са живи и на почит. Ще трябват и реални финансови и житейски стимули и нов тип разпределение на субсидии, при които стотиците милиони левове от Европа и националния бюджет няма да пълнят сметките на дузина ояли са до пръсване агроакули, а ще стимулират средни и малки стопани да превръщат селските джунгли в китни ферми. И да отглеждат не само зърнени култури, изтощили вече до пресъхване плодородната земя. А да садят и плодове и зеленчуци, вместо да ги внасяме от Македония и Зимбабве. Да създават преработващи предприятия.

Само така българското село може да бъде спасено, което му дължим като народ и държава. Защото то ни е спасявало през робства, войни и диктатури, от глад и разруха. И пак ни трябва. А запустяващият Северозапад винаги ще прилича на картата на кука с плавния завой на Дунав край Видин. Но това парче земя е било и златен рог на изобилието.

 

В Рашовица живеят само двама души

С 12 000 души се е стопила през последните пет години област Монтана. Това е население повече от трите взети заедно общини Чипровци, Якимово и Георги Дамяново. Според статистиката на ГРАО най-малкото селище в региона е берковското село Рашовица, където живеят само двама души. В Помеждин – в балканската община Георги Дамяново, жителите са трима, в Одоровци – община Брусарци, населението е от четирима. В Песочница хората са 15, в Лесковец – 20, в Бели брег – 21. В 30 от 121 села в областта населението е под 100 души. Хората в запустяващите селца са предимно на преклонна възраст и ако нямат близки, които да се грижат за тях, трудно им се осигурява снабдяване с хранителни продукти, транспорт, лекарска помощ и сигурност, коментират от общинските управи. Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението, задълбочава се дисбалансът в териториалното разпределение, предупреждават експертите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (35)

 1. Не се ли замисляте защо дъртаците нямат деца и внуци около тях? Защото цял живот гласуват за мизерията на БКП/БСП и роднините им са избягали далече. Не ги съжалявам, защото тези бетонни глави най-накрая си получават наказанието от живота.

  1. Това сте вие младите, безотговорни циници и за съжаление бъдещето на страната е във вашите ръце! Ламтите само за пари и вещи, а нямате никакво възпитание и изградени ценности! Да ви е_а и скапаната демокрация и партиите малоумни, които докараха нацията до тотален срив и деградирали индивиди! Вие за какво искате да гласуват възрастните хора, след като са градили живота си при БКП и тогава децата и внуците им са били около тях, а селата в страната са били пълни с живот? Тези хора ако са знаели какво ще се случи с тях на стари години, да са мигрирали към градовете на младини и сега изобщо да няма българско село, а само 4-5 големи мегаполиса и дива пустош в останалата част на страната! Но те са обичали родния край, ценели са традициите и културата си, грижили са се за възрастните си родители и са останали да съхранят духа и традициите на българското село! Дух и традиции, които за съжаление, не са предали на вашето поколение и сега си плащат за това!

   1. Винаги питам дъртаците от умрелия социализъм защо Швейцария е уредена държава, щом и там има демокрация и никога не получавам отговор. Точно вие, малоумните старци, сте безотговорни циници, байганьовци и алкохолици. Животът ви го връща твърде късно, защото ако имаше справедливост, вие щяхте да сте в безименни гробове след контранароден съд.

    1. Тоя идиот швейцария дава за пример… ми щот са били умни и не са влизали във война с тоя или оня и са изкупили еврейското злато… а са в центъра между големите крадци…
     Дай пример с португалия или гърция – страни от периферията…

     1. Дейба тъпият ти мангал. Купувай бензин и се заливай, говедо. Човекът иска да даде пример с Швейцария.

     2. @666
      Ц. Не човек, а беден и прост де6ил като теб.

 2. Много тъжно, но е напълно вярно. От този край съм, всеки път като се прибирам става все по-зле и по-зле. Дори големи населени места са масово циганизирани. Останали са само някои от най-възрастните пенсионери и останалото са роми. Всичко е плод на безумната държавна политика. Колкото до безумното строителство на басейни и фитнес зали, балетни зали и подобни дивотии в населени места с около 300-500жители, няма смисъл от коментар, авторът го е написал съвсем точно.

  1. Самият автор да захвърли журналистиката в София и да иде да копае на нива в монтанско село, децата му да правят същото и техните деца, журналистите от „Труд“ да също да копаят на ниви, а не да внушават на населението какво да прави. Ами и аз си мисля, че няма да стане.

   1. Драги Реалисте,

    авторът живее в Див/н/ия Северозапад и пише за неща, които вижда и живее. И няма защо да захвърли журналистиката, защото в онзи регион не живеят само пенсионери, земеделци, цигани и „пустиняци“… А и хиляди млади, грамотни и можещи хора, които имат право на достоен живот в родното си място

    1. Страхотна логика, авторът живее и работи в град Монтана, но в селата да ходят другите хора, ако може да са младежи и там да копаят цял живот, а той да си остане журналист.

     1. Ми явно не е достатъчно слабоумен та да стане трол кат теб.

   2. Любо няма как да копа,щото и баща му не е копал. Гражданче от Лом е!

 3. Авторът е прав, но ТОЙ Е СОЦИАЛИСТ УТОПИСТ. Първопричината за тази ситуация, авторе, е че В БЪЛГАРИЯ НЯМА Х-О-Р-А. Няма човеци. Има тарикати и глупаци, но нормални хора НЯМА. Няма и да има. В българското общество младият човек деградира и се обезчовечава. Младите хора, които не искат да деградират се изнасят. Ние не сме нормални хора от векове, но дядо ви Иван съвсем ни опустоши – психически и морално. Ако не беше така сега нямаше да напишеш тази статия.

 4. Тежко, брате, се живее
  между глупци неразбрани;
  душата ми в огън тлее,
  сърцето ми в люти рани.
  (Христо Ботев)

  Завод. Над него облаци от дим.
  Народът прост,
  животът — тежък, скучен. —
  Живот без маска и без грим —
  озъбено, свирепо куче.
  (Никола Вапцаров)

  Като няма прокопсия,
  плюл съм в тази орисия!
  (Пею Яворов)

 5. Урбанизацията се случва по целия свят. Япония от десетиления е урбанизирана на 100 %. Японците да не би да са бездушни гадняри, байганьовци и глупаци, а?

  1. Какво да сторим, кат все с глупаци и байганьовци си заобиколен?
   То за такива кат вас са приказките за краснавите кучета и магарета.

   1. Тъпо фашистко копеле си, мангал скапан. Купувай бензин и се заливай. Аз ще ти драсна клечката.

   2. Приказката за краставите кучета се отнася за твоите шефове, тъп мангал – безродниците от БСП, избрани от мангали и глупаци. Лягай на релсите, говедо вонящо.

 6. Селата в България са съществували още преди турските варвари, после 5 века хората са бягали да живеят далече от турските главорези, след войните следват 45 години експерименти на БКП с гражданството. 545 години са много и най-нормалните хора биха оскотели, селата вече нямат функция, никой млад човек с всичкия си не би отишъл да живее в селска мизерия, ниви трябва да има близо до градовете, а не на 20, 30 и повече километра от тях.

   1. Тъп мангал, ти не четеш коментарите, само сереш простотиите си. Дейба тъпите русофилски тролове!

 7. до реалист
  А бе, хапльо, България е била известна с градинарите си. Сега, ядем турски и полски, забележи, полски домати и гъби, германски картофи. И…. да ти се повръща от такива като теб

 8. Ей че кеф. Много се радвам че се махнах и няма да им направя кефа на тия с куките да ме закачат.
  Аз бях свидетел как строителна фирма построи градинки в центъра на замиращо село. Познавам жителите и като се прибера в България ще ги посетя ако са живи да вадя дали ползват европейската градинка. Предполагам че в близко бъдеще и тези пари ще секнат защото тия от Европа не са луди да строят градинки за удоволствие. Но от друга страна не е ясно как им представят ситуацията държавниците на „Велика България“.
  Не знам за приказката ама като гледам като им дойде време за закачене на тия дето са с куките днес, няма да има кой да ги закача.

  1. Европа обича да дава пари за показност… няма значение дали ще са градинки или копанки…

   1. Лягай на релсите, тъпак. Пишеш глупости, заяждаш се и сереш по форума след всеки коментар, мамка ти мангалска.

     1. Комар, гръмни се вече, защото иначе ще си останеш нещастен глупак цял живот.

 9. SITUATZIJTA V BALGARSKOTO SELO E OTRAZENA TOCHO-NA 100% OT AVTORA!BLAGODARNOST
  ZA GRAZDANSKATA MU SAVEST!PROBLEMA E NJMAME/VAPREKI STOTITZITE PARTII/UMNI POLI
  TITZI I DARZAVNITZI-PATRIOTI!NJMA OPRAVDANIE ZA NIKOI,KOITO E BIL NA VLAST!ZA NEVEZITE-
  V SHEITZARIJ DEPUTATITE RABOTJT BEZ ZAPLATA POLZVAT SOBSTVEN TRANSPORT!

 10. Запустяването на селата не е свързано с
  урбанизацията. Урбанизацията и селото са
  взаимно свързани. Превръщането на селяните
  в пролятарии, отнеманета на собствеността им
  и насаждане на омраза към селскостопанския
  труд са основни причини за запустяване а
  селата. Процеса на обезлюдаване на селото
  започна с колективизацията на селското стопанство . Политиката на силовото
  закрепостяване към родните места с въвеждане
  жителство и телени огради по границата ,успя
  да закрепи селата . Тази политика не осигури престиж на селскостопанския труд. Напротив дори и сега на този труд се приема като нещо долно, без переспективно.Тези крути мерки , засилиха омразата към селото. Нарицателното селянин станало по-долно и от циганин!
  Пренебрежителното отношение към труда на
  селянина и безпереспективността му са основа
  на обезлюдяването на селото и пустеещи селски
  масиви. Селянинът стана пролятарий. Любимата класа на някогашните комунисти, сегашните капиталисти , социалистически мутри . Пролетарий трудно става предприемчив селянин . Той е свикнал да получава а комунистите, днешните мутри на Нинова, само
  да взимат, а не да създават

  1. Ако си пиеше хапчетата нямаше да пишеш простотии кат де6ила баща ти по партийните събрания…. колективизацията обезлюди немските, френските, италианските и холандските села…

  2. Инак си прав за омразата – пример е съпартиеца на шопара ал йо и баща на любимия на германия кон петър стоянов – стефан стоянов. В цалапица могат да го потвърдят.

  3. И последно – комунистите и мутрите в ес затова увеличават субсидиите – за да преразпределят от работливите и помагат на мързеливите и непредприемчивите.
   Все факти.
   Пп. Пий си хапчетата идиот слабоумен.

   1. Комар, пий си хапчетата и се гръмни вече, ясно е, че животът е ужас за теб, шизи слабоумно!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.