Стара Загора ще бъде домакин на семинар и олимпиада по пътна безопасност

Авария остави без парно столичните квартали „Хладилника“ и „Лозенец“

РИОСВ-Бургас за скандала „Смокиня“: Собствениците на самонастанилите се каравани трябва да ги преместят сами

Радка Ракова от Панагюрище: Забравих болестите със здравословно хранене Жената променила напълно стила си на живот

Референдум за нова визия на улица в Бургас

Приведоха мъж от затвора за повдигане на обвинения за три измами на пенсионери Възрастните хора ловко били преметнати, докато му услужвали с разваляне на пари

В Бургас търсят приемни родители

Пътен нарушител опитал да подкупи катаджии Водачът нямал застраховка и колата била с прекратена регистрация

48-годишен набил майка си и подпалил покъщнината й на двора Осъжданият извършител бил намерен и арестуван

Добротворци с поредна кампания в помощ на бездомни и самотни възрастни хора Акцията „Имам нужда от теб” започва във Велико Търново и Горна Оряховица

Прокуратурата поиска постоянен арест за петима от задържаните при спецакция срещу тероризма

Премиерът: Трябва да сме готови за всякакъв сценарии за Брекзит

Борисов към кметовете: Ако не вземете мерки да си почистите къщичките по места – то ще избива, дали в „Судужук“ или нещо друго

Премиерът Бойко Борисов: Не трябва да стоим само на резултатите, които сме постигнали (НА ЖИВО)

Цветан Цветанов: ГЕРБ е най-добрата платформа за решаване на проблемите в регионите (СНИМКИ и ВИДЕО)

Криворазбраната солидарност Тежката дума на съда в Люксембург беше провъзгласена като триумф на западноевропейските демокрации

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Eвропейският съд в Люксембург отхвърли в сряда, 6 септември, жалбата на Унгария и Словакия (подкрепена и от Полша и Чехия) срещу квотите за разпределение на търсещи убежище между държавите членки на ЕС. Магистратите са оборили в решението си всички доводи, внесени от Будапеща и Братислава. Решението потвърждава компетентността на Европейския съвет през септември 2015 г. да одобри пропорционалното настаняване на получилите убежище в ЕС между всички държави членки с квалифицирано мнозинство от две-трети, а не с единодушие. Срещу схемата тогава гласуваха Словакия, Чехия, Румъния и Унгария, като впоследствие в неприлагането й към тях се присъедини и Полша. Съдиите в Люксембург изрично подчертават, че неуспехите на програмата досега се дължат най-вече на липсата на желание от страна на „някои държави членки” да я прилагат. Както се казваше, „няма да ги посочвам с пръст, но ще ги изгледам изразително”.

Решението на Европейския съд беше съпътствано и с публикуването на официални данни, според които от одобрените за разпределение по програмата 160 000 бежанци, само 27 000 души са били прехвърлени от лагерите в Гърция и Италия в други държави членки за последните две години. Магистратите в Люксембург посочват, че макар и да не са постигнали все още желаните резултати, тези мерки все пак са облекчили товара върху Атина и Рим, които продължават да поемат основната част от прииждащите човешки вълни от Близкия Изток и Африка. Последното си е неоспорим географско-исторически факт. От началото на миграционната криза през лятото на 2014 г. досега, на бреговете на Европа са акостирали (в пряк и преносен смисъл) 1,7 млн. души, търсещи убежище. Потокът беше „овладян” през 2016 г., със затварянето на „Балканския път” и сделката за бежанците с Турция, но това разбира се не означава, че човешкият прилив към южните подстъпи на континента не продължава. Само за първата четвърт на годината молбите за убежище в ЕС, по данни на Брюксел са 164000. И това е преди да излязат данните за настоящия летен сезон. Ако ви прави впечатление, бройката на получените молби за първите три месеца на 2017 г. е почти равна на броя бежанци, които държавите от ЕС се опитват „солидарно” да разпределят помежду си от 2015 г. насам. Ирония на числата.

Тежката дума на съда в Люксембург беше провъзгласена като триумф на западноевропейските демокрации (разбирайте Франция и Германия), техните ценности и идеали за солидарност между всички държави членки на ЕС. Европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос коментира възторжено в „Туитър”, че с решението на съда в Люксембург е дошло „време да работим единно за прилагането на пълната солидарност”. Ех, тази дума. Външният министър на Германия Зигмар Габриел, който е в предизборна кампания за своя лидер и кандидат за приемник на Ангела Меркел за канцлерския пост, Мартин Шулц, отправи призив към „всички европейски партньори да приложат споразуменията без повече отсрочки”.
На Изток, разбира се, са бесни от решението на люксембургските магистрати. Словашкият министър-председател Робърт Фицо демонстрира хладнокръвие пред медиите, настоявайки скромно че „позицията (б.р. – на Братислава) за квотите не се променя”. Преди да се включи самосиндикално в състезанието по европейска семантика, обръщайки внимание, че Словакия „ще продължи да работи за това солидарността, да може да се изразява и по други начини, освен принудителното да ни се налагат хора от други държави, които така или иначе не искат да бъдат тук”. Елегантно, нали!? В Будапеща, за сметка на това си се знае, че „не цепят басма” на Брюксел, особено явно, когато ги порежеш пред Съда на ЕС. Унгарският първи дипломат Петер Сийярто заяви в прав текст, че с това „безотговорно” решение „политиката е изнасилила европейските закони и ценности” и се „поставя под заплаха сигурността и бъдещето на цяла Европа”. Между очите! Още повече че Жан-Клод Юнкер вече отказа 4 млн. евро на Унгария, които Виктор Орбан поиска, за да финансира изграждането на гранична ограда срещу бежанските потоци, защото Будапеща отказва да приема мигранти по схемата за разпределение. Така че свадата просто се разраства. По един особено твърдоглав евро-балкански начин. Съгласно прословутата квотна система за разпределение, Унгария трябва да даде убежище на своя територия на 1294 бежанци, което тя отказва от 2015 г. насам. Същевременно само за шест месеца от началото на тази година Будапеща е приела за разглеждане (т.е. не са натирили обратно) 444 молби за убежище. По официални техни данни. Но не искат да вземат нито един бежанец по схемата наложена от Брюксел. Трогателно, а!?

Историята не свърша тук по никакъв начин. Тъй като решението на Европейския съд по жалбата е окончателно и не подлежи на обжалване, Полша, Унгария и Чехия сега са изложени на риска да бъдат изправени пред същата инстанция, за неспазване на правилата и разпоредбите на ЕС. И съответно да им бъдат наложени тежки глоби. Словакия все още е на по-ранен етап в наказателната процедура. Според наблюдатели е възможно да се намери и алтернативно решение, с което и Брюксел, и Вишеградците да запазят лице, около бройките бежанци, които ще трябва да се разпределят между държавите членки. За това обаче има две доста сериозни условия. Първото е пълното спазване от Турция на сделката за бежанците (по която ЕС вече плаща на редовни вноски стотици милиони евро на Анкара) и изглежда да се разклаща доста редовно покрай вербалните конфликти на турския президент Реджеп Ердоган и официален Берлин. Ангела Меркел само преди дни заяви, че подкрепя възможното прекратяването на преговорите с Турция за членство в ЕС. Рисков момент, така да се каже, какъвто и да е резултатът (ужким предизвестен) от предстоящите след няколко седмици парламентарни избори в Германия.

Второ условие за сваляне на тежестта на миграционните напливи от Гърция и Италия и оттам реално овладяване на ситуацията, е успешното прилагане на плановете на Брюксел за овладяване на потоците от територията на Либия. С последното ЕС постигна някакъв минимален напредък това лято, разширявайки съвместните операции и осигурявайки оборудване за либийската брегова охрана. Съюзът работи активно и на дипломатическия фронт за възстановяване на единството на Либия, което е единствено условие за реално овладяване на миграционните потоци извън континентална Европа. Брюксел и неговият „Кадафи-блус”, както си позволих да го нарека преди време на страниците на „Труд”. Предвид, че новият силов играч в Либия се очертава да е генерал Халифа Хафтар, който има подкрепата на Москва и става все по-открит към споразумение с официално признатото правителство в Триполи, идването му на мястото на „полковник Муамар Кадафи” след шест години гражданска война, ще е просто леко иронично намигване от Историята. Но ще отвори поле за маневра на ЕС. И ще помогне за предефиниране на понятието „европейска солидарност”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Обърна ли бенишев за 2-3 години либералния си задник или само така ми се струва?
  Все пак е по добре ст слихофрена плевелиев.

  1. Нищо не е обърнал. Бенишев си остава верен на руското посолство. Докато те ми плащат ще пише каквото аз кажа. Заповядвам ти да го оставиш и да плюеш по друг. Вкарай нещо за плевню още или ценностите. Карай по доктрината, че да не започнеш да живееш като руснак-мизерно.

   1. Бря, бря, бря,… помниш по малко от кокошка – логично е да си и фен на поръчковия дисидент плевнелиев.

    1. Фен му е ми. Ма ти кат гледам нямаш акъл и колкото кокошката дет си я дал запример. Логично значи да си фен на сатанистът путлер и да се промиваш с коктейл от наркотици и алкохол докато се дупиш по пет пъти на ден.

     1. А, не дупенето е за евроатлантическите говеда. Справка – евроатлантическите крави на кьолнската гара.

 2. ЗАЩО НЕ ПРАЩАТ БЕЖАНЦИ В НОРВЕГИЯ,В ФИНЛАНДИЯ,В ШВЕЦИЯ,САЩ,КАНАДА,АВСТРАЛИЯ.АМИ ПАК ИЗТОЧНА ЕВРОПА.КОЛОНИАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ ДАСИ НОСЯТ КРЪСТА.ЗАПАДНО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГАДОВЕ ДА СИ ОТГЛЕДАТ БЕЖАНЦИТЕ.ТЕ ПРАВЯТ ВОЙНИТЕ ПО СВЕТА.

  1. Има и пращат. Просто ти искаш с фалшивите ти въпроси да всееш лъжи и съмнения сред хората. Да се пита по твоята логика защо няма сирийски бежанци в Русия? Нали са съюзници и трябва да си помагат. Защо руската федерация не помагат на сирийските си братя? И едните имат мюслита и другите, а не си помагат.

   1. Защото евроатлонтическите уроди кат плевнелиев, а не русия създадоха тероризма прогонил хората от домовете им.
    Други слабоумни въпроси?

    1. Че никой не ти е задавал въпроси. Ти хептен изперка. А плевнелиев взе пост факто да ми харесва щом руските тролове взеха да го плюят, заначи човека от малка България кораво е спънал сатанистка Русия с целия и набухвател където и слагате напоследък. Браво.

     1. Харесвай го бе и книгите му си купи. И свещ за здраве му пали, че и паметник може да му дигнеш. Да си личи отдалече, че си олихофрен.

  2. Щот швеция приема основно деца. Та не е удобно другите говеда да го чуят… в канада вече ревнаха, а янките не са идиоти кат нашите евроатлантически подлоги.

   1. Жалко, щото изкарваш нашите идиоти като руските подлоги. Пример за това защо на изток е зловредно и колко сме добре в Европа.

 3. общо взето анализ в стил – развалена грамофонна плоча. Ценното е че Асад и Хафтар ще възстановят статуквото в Арабския свят преди Арабската пролет.

  1. Саудитска Арабия е приела 2.5 милиона сирисйски бежанци. Предполагам като те оборя и тук ще питаш ама що няма в Китай… Албания…Сев Полюс бежанци. Потресаващо е това, не че си платен, а колко ти е забутана средата и колко капсуловано е обществото ни.

   1. Дай източник на данните от твърдението си, защото оон май не разполага с такива…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.