Крие се авторът на „руското досие“ на Тръмп

Британският ексразузнавач Кристофър Стийл неоткриваем от сряда

Докато бил в МИ6, работил под прикритие в Русия и Франция

Ексслужителят на британското разузнаване МИ6 Кристофър Стийл (52 г.), когото “Уолстрийт джърнъл” първи обяви за автор на “руското досие” на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп, се крие, след като напуснал дома си в Съри в сряда, съобщи Би Би Си. Той е един от двамата директори на базираната в Лондон компания “Орбис бизнес интелиджънс”, основана през 2009 г. от “бивши британски професионални разузнавачи”.

В публикуваните от US сайта Buzzfeed 35 страници “донесения”, много от които базирани на информация от руски източници в службите, се твърди, че Москва събрала компромати срещу Тръмп, включително видеозапис на перверзен секс с проститутки в Москва през 2013 г., и че кампанията му и Русия поддържали тесни връзки, включително за изборните хакерски атаки в САЩ. Тръмп нарече “измислица” публикациите по темата, Кремъл също ги отрече.

Докато бил в МИ6, Стийл работил под дипломатическо прикритие в Русия, Франция и Форин офис в Лондон. На кореспондент на Би Би Си, видял “донесения” за Тръмп през октомври, казали, че той се страхува за живота си, тъй като говорел за руска намеса в US изборите. Стийл бил “изключително уважаван” като “компетентен” специалист, казали членове на разузнавателната общност, цитирани от Би Би Си.

Ройтерс посочва, че Стийл осигурил на ФБР в САЩ информация за корупцията във ФИФА, като контактите им по случая започнали през 2010 г., а заради постигнатото получил поръчка да проучи връзките на Тръмп с Русия. Тя му била възложена от базираната във Вашингтон компания FusionGPS от името на републиканци, искащи да попречат на Тръмп да получи номинацията за президент. От юли 2016 г. Стийл започнал работа с ФБР по “случая Тръмп”, но прекъснал контактите месец преди вота на 8 ноември заради бавния напредък на бюрото.

Друга задача

Проучвал и Кристалина Георгиева

Юрактив твърди, че Стийл проучвал и “тъмното минало” на бившата еврокомисарка Кристалина Георгиева, като през април и май 2016 влязъл с тази цел в контакт с български граждани. Твърдяло се, че поръчката била от US правителството. Стийл специално проучвал връзките й с “Мултигруп”, но не били намерени доказателства. Но през октомври в сайта на американския Форин полиси рисърч инститют се появи статия, че Георгиева е свързана с “Мултигруп” (чрез дъщеря й) и бившите комунистически служби; статията бе свалена след заплаха със съд.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка