Кризата и варианти за преодоляването й

От нощта на балотажа България е в политическа криза. За втори път премиерът Бойко Борисов не довършва мандата си. Първия път - заради протестите на Орлов мост, сега - защото обвърза неуспеха на кандидата на ГЕРБ за президент със съдбата на кабинета.

Има няколко възможни сценария за изход. Първият и най-невероятен е в сряда оставката на кабинета „Борисов“ да не мине. Тогава премиерът ще трябва да остане на „Дондуков“ 1 до следваща криза. Възможно е такава да няма и той да си изкара мандата. Ако НС гласува „за“ оставката, още в началото на следващата седмица се очаква президентът Росен Плевнелиев да започне консултации с парламентарно представените партии, а след това да връчи първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарно представена партия - ГЕРБ.

В деня на балотажа премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че ще върне мандата. Същото каза и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

При два неуспешни проучвателни мандата президентът трябва да избере третата парламентарно представена партия. Още в нощта на балотажа подозренията паднаха върху Реформаторския блок. Политически наблюдатели дори коментираха сценарий, при който оцелялата част от РБ съставя експертен кабинет. Подобен вариант преминавал през разцепване на ГЕРБ, за да се осигурят гласове за ново мнозинство в НС. Целта била да се продължи мандатът на сегашния парламент, а до следващите избори партията на Борисов да бъде сведена до балансьор. Това обаче едва ли ще се случи. Очакванията са още преди Коледа Плевнелиев да назначи служебен кабинет.

Коментари

Задължително поле