Кризата като крадец

Участници сме във финансова трагедия

Сянката на поредната финансова криза надвисва над световната икономика. Централните банки създадоха чудовищен балон, който всеки момент може да се спука. Ръководителите им излизат в ролята на спасители, стараят се да внушават почтеност към варварския подход, с който управляват финансовата система. Всъщност, това, което правят, е опустошаващото въздействие чрез непрекъснатото печатане на пари, наричано лицемерно „количествени облекчения“.

Господа банкерите са толкова уверени във владеенето на ситуацията, че в случай на неуспех заменят количествените облекчения с количествени ограничения. И така казанът на вещицата продължава да пръска своето зловоние. Световната икономика буксува дори при нулеви и отрицателни лихви. Зад всеки долар, паунд или евро прираст на БВП стоят по няколко долара, евро, паунда и други валути отпуснати кредити.

Участници сме във финансовата трагедия на стомашно-чревната цивилизация като опитни мишки в глобален монетарен експеримент. Централните банки попаднаха в капана, който сами си устроиха. Отприщените с количествените ограничения потоци пари не доведоха до създаване на реално богатство – увеличаване на производствени мощности и блага, а до гигантско раздуване на финансовите активи, в резултат на което имущественото неравенство достигна невиждани равнища без исторически аналог. Греховете на централните банки включват трилиони долари от вложителите и раздадени на финансови спекуланти, пропаднали пенсионни фондове и надежди за осигурени старини, рекордни суми на дълга във всяко ъгълче на световната икономика и все по-непосилна издръжка на живота за всички извън златния милиард.

Текущото влошаване на конюнктурата на развиващите се пазари е ключът към следващата финансова криза, която може да започне от началото на 2019 г. Изпълнителният директор на Международния Валутен Фонд Кристин Лагард вече предупреди: „Нуждаем се от презареждане за нов икономически растеж.“

Глобалният дълг. Кошмар в размер на 240 трилиона долара.

(Със съкращения от 24may.bg)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения