Кризата около независимостта на Каталуния навлиза в ключов етап

Снимка: Архив

Докато испанското правителство стартира подготовката за суспендиране на автономията на Каталуния, за да попречи на отцепването му, регионалният лидер Карлес Пучдемон остави в неведение както привържениците, така и опонентите си дали възнамерява едностранно да обяви независимост, предава Ройтерс.

Пучдемон отклони поканата да обясни позицията си пред Сената в Мадрид, което е индикация за безкомпромисната позиция на двете страни в най-тежката политическа криза в Испания след края на управлението на Франсиско Франко през 1975.

Той също запази мълчание по въпроса за това дали ще свика нови регионални избори – ход, който може да предизвика правителството в Мадрид да отложи плановете си за налагането на пряко управление над институциите и полицията в Каталуния.

Следващите няколко дни може да се окажат ключови в спора, последвал референдума за независимост от 1 октомври, обявен за незаконен от Мадрид. И макар да не е ясно как централното правителство ще наложи управление над региона, нито каква ще бъде реакцията на обществените служители и полицията в региона, някои поддръжници на независимостта вече заплашиха с гражданско неподчинение.

Днес Карлес Пучдемон ще участва в ключова сесия на регионалния парламент. На нея ръководството на региона ще решава следващите си стъпки в конфронтацията с испанското правителство, след като Мадрид взе решение да задейства процедурите за суспендиране на автономията на Каталуния. Мерките ще се гласуват от испанския Сената в петък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа