24 нови случая на коронавирус у нас, общият брой на заразените е 565  Още трима души са излекувани от COVID-19

Следят с камери за дистанция между хората в по метростанциите в София

Урсула фон дер Лайен: България доказва, че солидарността все още е в сърцето на ЕС

Александровска болница с лаборатория за PCR тестове за COVID-19

Бивш шеф на IT отдела в СГС: Всички програмисти имат достъп до файловете на съдията

Нова израелска технология може да ускори диагностицирането на COVID-19

Фейсбук започва да следи абонатите си заради коронавируса

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

На 7 април 2020 да почерпят

Телците да проявят търпение, Водолеите стабилизират финансите си – Дневният хороскоп на Алена

Стилиян Петров: До няколко месеца ще обявя дали се кандиратирам за президент на БФС

Коронавирусът – тор за графоманията Сред мераклиите за слава преобладават неразбрани поети

Улица в Ню Йорк е №1 по сделки с луксозни имоти Средната цена е 38,5 млн. долара

Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Криза за съдебни заседатели в Добричко – нужни са 170, а кандидатите са 79

Съдебната палата в Добрич. Снимка: ТРУД

Остър дефицит на съдебни заседатели за мандат 2020-2024 г. има в съдебния район на Добричкия окръжен съд /ДОС/. Мандатът на досегашните заседатели изтича в началото на следващата година, като за петте районни съдилища в региона са нужни 170 души. До момента постъпилите кандидатури са само 79, съобщиха от ДОС.

Проблем няма само в Тервел. Процедурата по избор там е приключила, като районният съд е приел да работи с 12 заседатели при утвърдена бройка от 20. В Добричкия районен съд, който обхваща и общините Добричка и Крушари, са необходими 80 заседатели.

От областния град са предложени 25 – двойно по-малко от квотата, от община Добричка са 8 при квота 20, но не за всички са представени изискуемите документи, а местният парламент на Крушари е уведомил, че няма да предложи нито една кандидатура при нужни 7, тъй като няма желаещи.

Тежко е положението и в Каварна, където листата от 25 души е абсолютно празна. Малко по-добра е картината в районните съдилища в Балчик и Генерал Тошево, но и там съставите не са попълнени.

Ръководството на ДОС призова гражданите на възраст 21-68 г., с чисти досиета и поне средно образование да се възползват от възможността за участие в правораздавателната дейност и апелира общинските съвети да положат повече усилия за набиране на кандидати. Дефицитът на заседатели може да доведе до блокиране или забавяне на наказателни дела, предупредиха от съда.

Оттам припомниха, че заради проблема, който е валиден за цялата страна, в началото на декември Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изрази становище, че е необходима спешна законодателна промяна, която да предвиди възможността за удължаване на мандата на настоящите съдебни заседатели до избора и встъпването на нови.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.