Криминалисти задържаха мъж и жена за три телефонни измами в Плевен

Снимка: Архив

Служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при областната дирекция установиха и задържаха преките извършители на три телефонни измами в Плевен, съобщиха от МВР. На 16 декември миналата година във Второ РУ-Плевен бил получен сигнал от 82-годишна плевенчанка. Пред разследващите тя разказала, че непознат ѝ се е обадил по домашния телефон и се е представил за полицейски служител. Под претекст, че се провежда полицейска операция по залавянето на телефонни измамници я убедил да събере в плик наличните в дома ѝ пари /3100 лева/ и да ги изхвърли през терасата на жилището си. Четири дни по-късно, по същата схема била подведена 93-годишна плевенчанка, която се простила с 2500 лева. На 9 януари 2018 г. помощ в полицията потърсила 78-годишна жена, доверила се на мним полицай и хвърлила през терасата на жилището си 1300 лева.

По случаите били образувани досъдебни производства. В хода на проведените оперативно-издирвателни действия криминалистите установили и задържали преките извършители на престъпленията – 34-годишен и 25-годишна, от Павликени.

Те са привлечени в качеството им на обвиняеми за извършено престъпление по чл. 209, ал. І, във връзка с 26, ал. І, във връзка с чл. 20, ал. ІІ от НК, взета им е мярка за неотклонение "подписка". Работата по разследването продължава под наблюдението на прокуратурата.

Коментари

Задължително поле