В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Кристалина Георгиева пред ООН: Мога да си върша работата

Снимка: Фейсбук/ Kristalina Georgievа

„Мога-да-си-върша-работата” (I can get things done) – така, бавно и отчетливо, българският кандидат за поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева обобщи пред Общото събрание на световната организация защо тя е подходяща за поста.

Еврокомисарят посочи, че до момента и в Световната банка, и в Европейската комисия е провела ефективни реформи. „Мога да събирам хората около решения, които всички одобряват”, подчерта тя в изказването си, в което тя говори както на английски, така и на френски и руски. Генералният секретар трябва да действа в интерес на организацията и ще поема отговорността за взетите решения, подчерта тя.

По думите й ООН се нужда е от своевременни и гъвкави решения: „Нужно ни е по-добре да виждаме зад ъгъла – какво идва и бързо да реагираме с всички инструменти, с които ООН разполага”.

По темата със сигурността и борбата с тероризма, Кристалина Георгиева беше категорична, че „не можем да си позволим да бъдем реактивни, трябва да намаляваме рисковете”. Според нея трябва да се осигуряват мир, образование и работни места в страните, от които в момента бягат хиляди, но и да се помага на държавите, до мигрантите в крайна сметка достигат.

„Не бива да отнема 9 месеца, за да бъде изпратена мироопазваща мисия, когато умират хора”, беше категорична тя, цитирана от БТВ.

Според нея сегашното време е „време на несигурност, но също така е време за смелост”. „Нашите институции са под голям стрес в опитите си да предотвратят глобален безпорядък. Мнозина са се концентрирали върху рисковете от интегрирания свят, а не върху възможностите от него. Не бива да допускаме това”, подчерта Георгиева.

Тя обеща, че, ако бъде избрана, в рамките на 90 дни ще проведе среща с регионалните организации, за да се проучат възможностите за по-добра съвместна работа.

„Признавам, че съм късно влязла в много важен процес. Бих предпочела да бях дошла по-рано“, заяви в началото на своето експозе Георгиева. По време на изслушването представителят на Ангола се обърна към нея с думите: „Късно, но най-накрая дойдохте“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Бре-бре!!! Тази сама почна да се хвали!!! Ейй, гадина, ама голяма гадина!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.