Кристалина Георгиева: Световната икономика е със 160 трилиона долара по-бедна, защото жените по света не са равни на мъжете

Световната икономика е със 160 трилиона долара по-бедна, защото жените по света не са равни на мъжете. Това каза на форум в София главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Тя представи доклад на Световната банка на тема: "Жени, бизнес и законодателство 2019 г.". Изследването отразява предприетите реформи в законодателството за равенство между половете за последните десет години чрез създаване на индекс, свързан с икономическите решения на жените по време на целия им трудов път.

Кристалина Георгиева бе категорична, че неравенството е един от най-скъпите, но решими проблеми, с които човечеството се сблъсква. "Направили сме много, имаме прогрес в 131 страни по света, но днес все още средностатистическата жена има само три четвърти от правата на мъжете. Прогресът не е достатъчно бърз, за да можем да използваме този фантастичен ресурс, който имаме жените", заяви Георгиева. По думите й много положителен е фактът, че реформи се правят навсякъде по света, във всички региони.

Според данните от изследването Европа е регионът, който е най-напред, докато най-назад са страните от Близкия изток, където жената има по-малко от 50 процента от правата на мъжа.

Шест страни имат 100 точки в осемте категории, проследяващи равенството между мъжете и жените. Това са Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург, Швеция. България е сред първите 30 страни с резултат, близък до 100.

Кристалина Георгиева отбеляза, че 35 икономики са приели законодателство срещу сексуалното насилие, след което близо 2 милиарда жени днес имат повече правна защита, отколкото са имали преди десет години. В 22 икономики са били премахнати пречките относно това какви професии могат да упражняват жените. "Това не значи, че сме в перфектно състояние. Законите на книга не означават, че имаме равенство", коментира Георгиева. Като пример в това отношение тя изтъкна правото на равно заплащане за еднакъв труд. Кристалина Георгиева коментира още, че разликата в заплащането между мъжете и жените е средно между 15 и 20%. По думите й за един и същ труд дори в Швеция жените получават с 5% по-малко, а в България неравенството в заплащането е все още около 14%.

Кристалина Георгиева изтъкна, че България е успяла да елиминира в две области законодателните ограничения за последните десет години. Тя визира правото на платен отпуск при отглеждане на дете и правото жената да упражнява определени професии. За да достигнем 100 процента равенство между половете, за България остава да изравни правата по отношение на пенсионирането. Прогнозата е това да се случи през 2037 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България